Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminica atentia asupra "jocului periculos" al Ungariei, care organizeaza un referendum impotriva planului de relocalizare a refugiatilor in cadrul UE, relateaza Agerpres.

Martin SchulzFoto: AGERPRES

"Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie sa primeasca numai vreo 2.000 de refugiati. A organiza un referendum in legatura cu aceasta este un joc periculos", a declarat Martin Schulz grupului de presa german Funke, potrivit unui fragment dintr-un articol publicat in avans.

Premierul ungar Viktor Orban se joaca "cu un principiu fundamental al UE: contesta validitatea legislatiei europene la care insasi Ungaria a contribuit", a subliniat presedintele Parlamentului European.

Martin Schulz a lansat un apel celorlalti lideri ai tarilor membre in Uniunea Europeana sa il aduca pe Viktor Orban pe calea cea buna. Ar trebui "sa ii spuna colegului lor: nu mai putem continua asa. Solidaritatea nu are sens unic", a afirmat demnitarul european.

Aproximativ 8,3 milioane de alegatori sunt chemati duminica sa valideze opozitia lui Viktor Orban fata de repartizarea refugiatilor in cadrul Uniunii Europene.

Un prim plan de relocalizare a 160.000 de solicitanti de azil intre cele 28 de tari membre este cu greu pus in aplicare din septembrie 2015.

Pana in prezent, Ungaria nu a propus niciun centru de primire si se va considera, daca votul negativ castiga, libera de orice obligatie de a contribui la efortul european.

Comisia Europeana a reamintit in aceasta saptamana ca referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. Responsabilii europeni se tem insa de o noua lovitura adusa legitimitatii proiectelor UE si unitatii membrilor sai, deja afectata de o succesiune de socuri, printre care acea mai grava criza migratorie de dupa 1945 si decizia britanicilor de a parasi grupul celor 28.