Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sambata Uniunii Europene sa se pronunte in mod clar pentru sau impotriva aderarii Turciei la blocul comunitar european, afirmand ca este "finalul jocului", intr-un discurs rostit in fata Parlamentului la Ankara, relateaza Agerpres.

Recep Tayyip ErdoganFoto: tccb.gov.tr

"Am ajuns la finalul jocului", a afirmat presedintele turc la deschiderea sesiunii parlamentare.

"Nu exista niciun obstacol pentru ca Turcia sa devina o tara membra daca UE doreste acest lucru, suntem pregatiti pentru aceasta", a spus presedintele turc. "Depinde de ei sa vada daca doresc sa continue cu sau fara Turcia", a adaugat el.

"Faptul ca ne lasa in fata usii de 53 de ani arata intentiile lor fata de noi", a apreciat presedintele turc, cerand tarilor membre UE sa-si precizeze intentiile.

In contextul in care procesul de aderare la UE a fost initiat la inceputul anilor '60 si negocierile au inceput formal in 2005, "atitudinea Europei este aceea a cuiva care nu doreste sa-si onoreze promisiunea facuta Turciei", a subliniat presedintele turc.

"Turcia si-a respectat intotdeauna angajamentele fata de Europa", a subliniat Erdogan, care a amintit ca obligativitatea vizelor impusa cetatenilor turci care doresc sa se deplaseze in UE urmeaza sa fie ridicata in octombrie, o "luna care va fi foarte importanta" pentru relatiile Turciei cu europenii, a precizat presedintele turc.