Premierul ceh Bohuslav Sobotka i-a cerut omologului britanic Theresa May sa ia masuri menite sa stopeze actele de violenta "motivate de ura" la adresa cetatenilor din tara sa, dupa ce un tanar ceh a fost ucis la Londra, a anuntat vineri biroul de presa al lui Sobotka, informeaza AFP.

Bohuslav Sobotka s-a declarat "tulburat de numarul tot mai mare de atacuri motivate de ura din Marea Britanie la adresa cetatenilor din state membre ale UE", dupa referendumul cu privire la Brexit.

Seful guvernului ceh a discutat joi la telefon cu Theresa May, dupa decesul, saptamana trecuta, a tanarului ceh Zdenek Makar, de 31 de ani, potrivit Agerpres.

Potrivit autoritatilor cehe, Zdenek Makar a fost ucis in timpul unei altercatii intr-un pub londonez. Un britanic de 29 de ani a fost acuzat de aceasta crima.

"Guvernul ceh considera inacceptabil ca cetateni cehi sa fie atacati din cauza originii lor si tratati ca cetateni de mana a doua', a insistat Bohuslav Sobotka. 'In consecinta, i-am cerut premierului britanic sa-mi spuna ce masuri va adopta guvernul sau pentru a face sa inceteze aceste atacuri motivate de ura", a adaugat el.

Intr-un comunicat, un purtator de cuvant al executivului britanic a declarat ca May i-a prezentat premierului ceh condoleantele sale pentru moartea tanarului ceh la Londra.

Cu toate acestea, premierul britanic a adaugat ca acest caz 'nu este considerat o crima motivata de ura', fenomen pe care 'guvernul britanic il condamna cu cea mai mare fermitate si care nu-si are locul in societatea britanica', se mai spune in comunicatul emis de Downing Street.

Uciderea cetateanului ceh intervine dupa ce un polonez a fost asasinat in august in Harlow, oras muncitoresc situat in sud-vestul Marii Britanii. Politia examineaza acest asasinat ca pe o posibila crima rasista. Alti doi polonezi au fost atacati la Harlow in septembrie.

Politia britanica a anuntat in iulie ca numarul de crime motivate de ura a crescut dupa campania pentru referendumul din 23 iunie, in timpul caruia alegatorii britanici au decis ca tara lor sa paraseasca UE. Aceasta campanie a fost marcata de o ampla dezbatere asupra imigratiei.

Recent, Polonia i-a cerut Londrei sa-i protejeze pe cetatenii sai care locuiesc in Marea Britanie. In jur de 831.000 de polonezi locuiau pe teritoriul britanic in 2015, in timp ce Praga estimeaza ca numarul de cetateni cehi care muncesc in Marea Britanie este de circa 37.000.