Guvernul Scotiei nu va avea drept de veto in privinta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, a afirmat vineri prim-ministrul britanic, Theresa May, citata de Reuters.

Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, anuntase marti ca tara sa - parte a Regatului Unit, alaturi de Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord - vrea sa cunoasca planurile guvernului de la Londra pentru a evita un "Brexit dur". Ea avertizase deja dupa referendumul pentru iesirea Regatului Unit din UE ca Scotia ar putea organiza un nou referendum pentru independenta. Scotienii au respins prin referendum independenta in 2014, dar au votat in iunie anul acesta pentru ramanerea in UE, ca si nord-irlandezii, in timp ce galezii si englezii au fost pentru Brexit, relateaza Agerpres.

In privinta negocierilor cu Bruxellesul in vederea separarii de Uniune, May a declarat pentru BBC Scotia: "Vom implica pe deplin guvernul scotian in discutiile pe care le avem, in pregatirea pozitiei pe care o va adopta Regatul Unit". La intrebarea directa daca Scotia va avea drept de veto, ea a raspuns: "Regatul Unit va avea o pozitie la negocieri si noi, ca guvern al Regatului Unit, vom negocia cu Uniunea Europeana".

Cat despre un nou referendum pentru independenta Scotiei, May s-a pronuntat impotriva.

Premierul britanic a mai adaugat ca guvernul de la Londra va lua in considerare toate preocuparile specifice celor patru tari care alcatuiesc Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Parlamentele acestora ar putea insa complica sau incetini procesul de retragere din UE, noteaza Reuters.