Presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat vineri ca in tara sa a fost detonata in secret o racheta antiaeriana ruseasca de tipul Buk, in cadrul investigatiei conduse de Olanda pentru elucidarea circumstantelor in care un avion Boeing 777 malaezian s-a prabusit in iulie 2014 in estul separatist al Ucrainei, conform concluziilor investigatiei avionul fiind doborat de o racheta de acest fel adusa din Rusia, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Presedintelui finlandez a facut aceasta precizare la o conferinta de presa in timpul careia el nu si-a ascuns iritarea ca informatia, care ar fi trebuit sa ramana secreta, a fost transmisa anterior presei olandeze probabil de catre o persoana apropiata anchetei.

Potrivit presedintelui Sauli Niinisto, in toamna anului 2014 procuratura olandeza a contactat autoritatile de la Helsinki pentru a le cere sprijinul in efectuarea investigatiei, intrucat armata finlandeza are in dotare rachete Buk, similare cu cea care, conform indiciilor de la inceputul investigatiei, a lovit avionul malaezian.

Autoritatile olandeze au solicitat celor finlandeze, printre alte probe, sa detoneze o astfel de racheta si sa trimita echipei de experti resturile proiectilului, care sa fie examinate de acestia.

'Olanda a cerut ca totul sa se desfasoare intr-un secret deplin, pana la prezentarea vinovatiilor si inceperea procesului penal, moment in care ar fi fost scoase la lumina dovezile furnizate de Finlanda', a explicat presedintele acestei tari.

Totusi, inainte de a accepta solicitarea Olandei, la sfarsitul anului 2014 autoritatile finlandeze au informat Rusia cu privire la aceasta cerere, avand in vedere clauza de confidentialitate din contractul de achizitie a rachetelor Buk si posibila reactie negativa a Moscovei in momentul in care urma sa afle despre aceasta colaborare.

Insa, tot potrivit presedintelui finlandez, in discutiile cu Rusia nu a fost aprofundata participarea Finlandei la respectiva ancheta, dar autoritatile de la Helsinki au incercat sa respecte, atat cat s-a putut, conditiile din acea clauza de confidentialitate.

Investigatia a fost efectuata de o echipa autorizata printr-o rezolutie a ONU si alcatuita din experti olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci si belgieni, echipa condusa de Olanda, tara din care provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului.