Candidata democrata Hillary Clinton are un avans de 5% in fata republicanului Donald Trump in cursa prezidentiala americana, potrivit ultimului sondaj de opinie Reuters/Ipsos dat publicitatii vineri, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Sondajul arata putine evolutii dupa dezbaterea prezidentiala de luni, prima dintr-o serie de trei inainte de alegerile de la 8 noiembrie.

Sondajul efectuat in perioada 23-29 septembrie a aratat ca 43% dintre americani sunt favorabili lui Hillary Clinton si 38% lui Donald Trump. Nu mai putini de 19% dintre respondenti au afirmat ca nu ar vota niciunul dintre cei doi candidati.

Clinton l-a devansat in general in sondaje pe Trump in acest an, iar avansul sau a fost de 4-5% fata de Trump in fiecare din ultimele patru saptamani.

Intr-un sondaj separat care include si ceilalti candidati, Clinton este favorita a 42% dintre americani, 38% se declara sustinatori ai lui Trump, 7% spun ca vor vota cu candidatul Partidului Libertarian, Gary Johnson, iar 3% afirma ca o sustin pe Jill Stein, din partea Partidului Verde.

Dezbaterea de luni a fost cea mai urmarita din istoria SUA, un numar estimat de 84 de milioane de oameni urmarind intr-un anumit moment emisiunea de 90 de minute. In jur de 56% dintre americanii adulti au declarat ca Clinton a castigat dezbaterea, potrivit unui sondaj al Reuters/Ipsos facut public miercuri.

Potrivit sondajului de vineri, americanii incep sa aiba opinii tot mai favorabile fata de cei doi candidati. In jur de 48% dintre respondenti au spus ca au in general o opinie favorabila fata de Hillary Clinton, fata de 45% in saptamana precedenta, iar 46% au spus ca au o parerea favorabila despre Trump, in crestere cu 2%.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat in toate cele 50 de state americane, pe un esantion de 2.501 persoane, si are o marja de eroare de 2%.

O medie a sondajelor de opinie cele mai importante realizata de RealClearPolitics arata ca Hillary Clinton era inaintea lui Donald Trump cu 2,9% vineri, 47,3% fata de 44,4%, in scadere sensibila fata de un avans de 3% miercuri, dar in crestere vizibila fata de un avans de 0,9% la 19 septembrie, noteaza Reuters.