ONU a anuntat vineri infiintarea unei comisii de ancheta care sa faca lumina asupra recentului atac care a vizat un convoi umanitar in Siria, informeaza AFP si Reuters.

Acest atac s-a soldat cu cel putin 18 morti la 19 septembrie la Orum al-Koubra, in estul provinciei Alep. Washingtonul a atribuit responsabilitatea pentru atac Moscovei, care a negat insa orice implicare, relateaza Agerpres.

Comisia de ancheta 'va incerca sa stabileasca faptele' si va inainta un raport catre secretarul general Ban Ki-moon, care va decide cum va actiona ulterior, a precizat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, fara a avansa un calendar.

Ban Ki-moon 'cere tuturor partilor implicate sa coopereze pe deplin cu comisia', a subliniat el.

Cele 31 de camioane transportau ajutoare de la ONU si Semiluna Rosie siriana pentru 78.000 de persoane la Orum al-Koubra, cand convoiul lor a fost atacat in noaptea de 19 septembrie.

Depozitul Semilunii Rosii si 18 dintre cele 31 camioane au fost arse si distruse. Responsabilul local al Semilunii Rosii se afla printre victime.

Casa Alba a anuntat ca 'considera responsabil guvernul rus pentru loviturile aeriene in aceasta zona'.

Responsabili militari rusi, iar apoi chiar seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, au dezmintit orice implicare a tarii lor in atac.

Lavrov a incercat chiar sa exonereze regimului lui Bashar al-Assad, afirmand ca 'atacul a fost comis in timpul noptii iar avioanele siriene nu au o astfel de capacitate'.

Bombardarea convoiului umanitar, dupa bombardarea din greseala a unor soldati sirieni de catre coalitia internationala condusa de SUA, a dat lovitura de gratie armistitiului negociat de Moscova si Washington, noteaza AFP.