Numarul de migranti care au intrat in Germania in 2015 a fost revizuit in scadere de la 1,1 milioane la 890.000, a declarat vineri ministrul de interne german Thomas de Maiziere, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Refugiati in GermaniaFoto: Captura YouTube

Ministrul a declarat ca cifra initiala a fost mai mare din cauza faptului ca solicitantii de azil s-au inregistrat adesea in mai multe locuri si ca multi dintre ei fie s-au mutat in alte tari europene fie s-au intors in tarile de origine.

Sistemul de inregistrare a solicitantilor de azil din Germania a fost adesea criticat pentru ca nu a inregistrat in mod corespunzator numarul de migranti care sosesc din tari precum Siria, Afganistan si Irak.

Din cifra totala pentru anul trecut, 820.000 s-au inregistrat efectiv ca solicitanti de azil, 50.000 au plecat dupa inregistrare si 20.000 sunt minori neinsotiti, care inca nu au depus o cerere de azil, a precizat ministrul de interne, Thomas de Maiziere, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP.

"Aceasta cifra (890.000) ramane foarte ridicata. Datorita unui efort enorm, am depasit in mare masura aceasta provocare" de primire a refugiatilor, a mai spus Maiziere.

Sosirea unui numar atat de mare de migranti in 2015, un record, a supus administratia responsabila cu solicitarile de azil la o presiune uriasa si a intors o parte din opinia publica germana impotriva cancelarului Angela Merkel si a guvernului sau de coalitie, care au deschis portile tarii pentru refugiati in urma cu un an.

"Suntem de acord ca aceasta situatie nu se poate repeta", a avertizat ministrul.

"Acesta este motivul pentru care am luat numeroase masuri la nivel national, european si international pentru a reduce in mod semnificativ si durabil numarul viitorilor solicitanti de azil, in timp ce ne onoram responsabilitatile noastre umanitare", a adaugat el.

Astfel, la data de 21 septembrie, Germania a inregistrat numai 210.000 solicitanti de azil in 2016, a precizat ministrul de interne, salutand totodata faptul ca "actiunile luate au avut efect".