Presedintele populist filipinez Rodrigo Duterte a facut vineri o paralela intre campania sa sangeroasa impotriva criminalitatii si exterminarea evreilor de catre Adolf Hitler, afirmand ca ar fi "fericit sa masacreze" milioane de drogati, scrie AFP.

Rodrigo DuterteFoto: Captura YouTube

Avocatul in varsta de 71 de ani, cunoscut pentru limbajul foarte violent, a calificat drept "ipocriti" SUA si Uniunea Europeana, care au criticat campania sa impotriva traficului de droguri.

"Hitler a masacrat trei milioane de evrei. Bun, sunt trei milioane de drogati (in Filipine). As fi fericit sa-i masacrez", a spus el, intr-un discurs sustinut vineri dimineata.

Duterte a castigat prezidentialele din mai mizand pe un proiect de intarire a securitatii si pe promisiunea de a ucide mii de criminali, pentru a stupa traficul de droguri, unul dintre marile flageluri ale arhipelagului.

De la investitura sa in 30 iunie, peste 3.300 de persoane au fost ucise, imensa majoritate de catre civili incurajati de retorica incendiara a presedintelui care le cerea sa isi faca singuri dreptate.

Numerose organizatii pentru protectia drepturilor omului si guverne occidentale au denuntat aceste actiuni.

Drept reactie, Duterte si-a multiplicat diatribele insultatoare impotriva ONU si a UE. Acesta l-a numit pe presedintele american Barack Obama "fiu de curva".

Pana la sosirea la putere a lui Duterte, Filipine, fosta colonie americana, era unul dintre cei mai fideli aliati ai Washingtonului in Asia. Cele doua tari sunt legate de un tratat mutual de aparare.

Vineri, presedintele filipinez a atacat UE si SUA pentru lipsa de reactie in criza migrantilor care fug din Orientul Apropiat.

"Voi, SUA si UE, ma puteti califica oricum vreti, dar niciodata nu am fost ipocrit, ca voi. Migrantii fug din Orientul Apropiat. Ii lasati sa putrezeasca si va ingrijorati de moartea a 1.000, 2.000, 3.000 de persoane?", a spus acesta.