Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, va asista vineri la Ierusalim la funeraliile fostului presedinte israelian Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, au anuntat responsabili palestinieni, relateaza AFP, citeaza Agerpres.

Mahmoud Abbas nu s-a mai deplasat la Ierusalim pentru o vizită oficială de mulți ani.

Vizita survine în contextul în care palestinienii și israelienii au un dialog dificil privind relansarea eforturilor de pace. Mahmoud Abbas și premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au declarat pregătiți de întrevedere, dar își reproșează reciproc că împiedică organizarea unei astfel de întrevederi.

Abbas, extenuat de ani de negocieri inutile fără nicio perspectivă apropiată de încetare a ocupației israeliene și de naștere a unui stat independent la care palestinienii aspiră, insistă asupra faptului ca o reluare a efortului de pace să se înscrie într-un cadru internațional. Netanyahu refuză ceea ce el denunță drept 'dictatele' internaționale.

Peres a fost ultimul supraviețuitor dintre cei trei câștigatori ai Premiului Nobel pentru Pace 1994 răsplătiți pentru 'eforturile lor în favoarea păcii în Orientul Mijlociu', concretizite cu un an mai înainte prin primul acord de la Oslo. Acesta pus bazele unei autonomiei palestiniene și oferea o speranță pentru soluționarea conflictului acum în mare parte dispărută.

Premierul isrealian Yitzhak Rabin a fost asasinat în 1995. Liderul palestinian Yasser Arafat nu a asistat la funeraliile acestuia din motive de securitate, dar a vizitat-o pe văduva lui Rabin la Tel-Aviv.Yasser Arafat a decedat în 2004.

Shimon Peres s-a stins din viață miercuri dimineață în somn, pe patul de spital, la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral suferit pe 13 septembrie, la exact 23 de ani de la semnarea primului acord de la Oslo, care a pus bazele unei autonomii palestiniene și a oferit o speranță de reglementare a conflictului.