Clericul musulman Fethullah Gulen, pe care autoritatile turce il acuza ca a orchestrat tentativa de lovitura de stat din luna iulie, a declarat intr-un interviu pentru saptamanalul german Die Zeit, ca este convins ca presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla in spatele puciului ratat, informeaza Reuters.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Gulen a declarat pentru publicatia germana ca tentativa de puci incalca principiile Guvernului turc si pe cele ale miscarii sale globale, denumita "Hizmet". Clericul musulman a facut trimitere la declaratia lui Erdogan ca puciul din 15 iulie a fost "un dar de la Dumnezeu", pentru ca ii permite curatarea armatei.

Intrebat daca sugereaza ca Erdogan se afla in spatele puciului, Gulen a raspuns: "Pana acum am crezut ca este o posibilitate. Acum sunt sigur".

Gulen mai sustine ca un ofiter turc i-a spus recent ca seful Statului Major Interarme si seful serviciilor de informatii s-au intalnit la cartierul general al armatei in noaptea puciului, adaugand: "Stiau deja tot ce urma sa se intample mai tarziu".

Desfasurarea evenimentelor din noaptea puciului ratat nu a fost clarificata deocamdata in Erdogan s-a plans in nenumarate randuri de ceea ce a descris drept un esec al serviciilor de informatii, spunand ca a aflat de puci de la cumnatul sau.

Gulen spune ca lovitura de stat i-a oferit lui Erdogan posibilitatea de a demite mii de persoane din ministere, armata, politie si justitie, suspectate ca i se opun, si, de asemenea, le-a dat posibilitatea autoritatilor sa aresteze avocati, oameni de afaceri, jurnalisti si sotii ale unor sustinatori ai lui Gulen. Potrivit clericului, o astfel de actiune trebuie sa fi fost planificata in avans.

In perioada de dupa puciul ratat, in jur de 100.000 de politisti si membri au armatei, sistemului judiciar si administratie publica au fost concediati sau suspendati. Alte 40.000 de persoane au fost retinute.

Oficialii turci au declarat ca serviciul de informatii al Ankarei ii urmareau pe sustinatorii lui Gulen cu mult inaintea tentativei de lovitura de stat si identificase deja numeroase persoane.

Gulen s-a distantat de Erdogan, spunand ca s-au intalnit de cateva ori inainte ca acesta sa devina premier in 2003.

"Nici eu si nici prietenii mei nu am fost vreodata apropiati de Erdogan, chiar daca s-a spus asta", a declarat Gulen pentru die Zeit.

In ceea ce priveste cererea Turciei catre Statele Unite pentru extradarea sa, Gulen a declarat pentru saptamanalul german ca nu crede ca Washingtonul ii va da curs. Insa, daca va fi aprobata, a dat asigurari ca isi va cumpara singur biletul de avion catre Turcia.