Fostul director central al serviciului francez de informatii interne, Bernard Squarcini, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris in special pentru trafic de influenta si deturnare de fonduri publice, in cadrul unei anchete asupra activitatilor sale dupa trecerea in sectorul privat, au facut cunoscut surse judiciare, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Bernard Squarcini, in varsta de 60 de ani, a fost de asemenea inculpat pentru mai multe capete de acuzare, printre care fals intelectual si ascunderea incalcarii confidentialitatii investigatiilor, a precizat sursa.

El a fost plasat luni in arest preventiv, ca si fostul numarul unu al politiei judiciare din Paris, Christian Flaesch, 58 de ani, care a fost insa eliberat marti seara.

Supranumit "rechinul", Bernard Squarcini a ocupat postul de director central al informatiilor interne in timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), care este in prezent unul dintre principalii candidati in alegerile primare ale dreptei in perspectiva scrutinului prezidential din 2017. El a fost schimbat din functie dupa victoria socialistului Francois Hollande in mai 2012.

Aceasta ancheta pentru trafic de influenta a fost declansata dupa perchezitii, in luna aprilie, la domiciliul din Paris al lui Bernard Squarcini si la sediul societatii sale, in cadrul altor trei anchete, dintre care una se refera la acuzatiile de finantare din Libia a campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy in 2007, au explicat surse apropiate anchetei.

In prezent consultant pentru grupul LVMH, Bernard Squarcini a fost multa vreme considerat un "as al serviciilor de informatii". Reputatia i-a fost insa patata de acuzatii privind spionarea corespondentei, pe care el insa le-a respins.