Rusia este dispusa sa coopereze cu Statele Unite in rezolvarea crizei siriene, a anuntat miercuri seara Ministerul rus al Apararii dupa amenintarile Washingtonului ca ar putea ingheta cooperarea cu Moscova, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Dupa o discutie telefonica intre ministrul de externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat american, John Kerry, presedintele (Vladimir Putin) a insarcinat ministerele de Externe si Apararii sa fie pregatite sa continue sa actioneze in comun cu partenerii nostri americani asupra dosarului sirian", a declarat un inalt responsabil din statul-major al armatei ruse, generalul Viktor Poznihir.

"Este prevazut ca intr-un viitor foarte apropiat sa fie trimisi experti rusi la Geneva pentru reluarea consultarilor cu partea americana cu scopul de a gasi solutii pentru normalizarea situatiei la Alep si, in general, in Siria", a adaugat general in cursul unui briefing.

Propunerea consultarilor la Geneva, unde militari rusi si americani au lucrat impreuna in mai multe randuri in ultimele luni pentru a incerca sa se puna de acord in privinta Siriei, a intervenit dupa o teleconferinta intre John Kerry si Serghei Lavrov.

Dupa esecul armistitiului in Siria si reluarea cu o intensitate fara precedent a raidurilor aeriene asupra orasului Alep de catre avioanele ruse si ale regimului condus de Bashar Al-Assad, John Kerry l-a informat pe omologul sau rus ca "Statele Unite se pregatesc sa-si suspende angajamentul bilateral cu Rusia asupra Siriei".

Aceasta cooperare intre Moscova si Washington, pe care John Kerry a sustinut-o timp de luni de zile, va fi abandonata daca "Rusia nu va lua masuri imediate pentru a opri asaltul asupra Alep si daca nu va restabili incetarea ostilitatilor', a atras atentia seful diplomatiei americane, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

John Kerry s-a referit in special la punerea in functiune a unui centru comun de coordonare militara, asa cum a fost prevazut in acordul ruso-american semnat la Geneva in 9 septembrie, dar care nu s-a mai aplicat dupa numai zece zile.