Donald Trump, candidatul republican la presedintia SUA, a incercat miercuri sa atenueze preocuparile privind atitudinea fata de Alianta Nord-Atlantica, afirmand ca, daca va fi presedinte, mentine angajamentul protejarii tarilor est-europene, pe care le indeamna sa suplimenteze bugetele apararii, potrivit Mediafax.

In cursul unei reuniuni cu lideri ai comunitatilor polonezilor din SUA, Donald Trump a fost intrebat despre atitudinea fata de NATO si despre relatia cu presedintele rus, Vladimir Putin.

"In calitatea de presedinte al SUA, voi onora sacrificiile Poloniei pentru libertate. Mentinem angajamentul in sensul unei Polonii puternice si al unei Europe de Est puternice ca pol al libertatii si securitatii", a afirmat Donald Trump, citat de site-ul agentiei Reuters.

"Vrem ca NATO sa fie o alianta puternica, acest lucru insemnand ca multe natiuni trebuie sa urmeze exemplul Poloniei" de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apararii. Daca toata lumea ar avea contributiile Poloniei, aliatii nostri ar fi mai in siguranta", a subliniat Donald Trump.

In iulie, Donald Trump a oferit, intr-un interviu acordat ziarului The New York Times, detalii despre pozitiile sale in materie de politica externa, conditionand mentinerea aliantelor in Europa si Asia si precizand ca s-ar intelege bine cu presedintele rus, Vladimir Putin. Intrebat daca va continua sa investeasca in aliante precum NATO si cele din Asia, Donald Trump a raspuns: Trebuie sa vedem "daca vom avea compensatii financiare adecvate pentru costurile enorme asociate protejarii altor tari de catre armata americana, iar in multe cazuri tarile la care ma refer sunt extrem de bogate. (...) Eu as prefera sa putem continua, dar, daca nu vom avea compensatii financiare adecvate pentru costurile enorme de aparare a acestor tari extrem de bogate... Au bogatii masive. Masive. Vorbim despre tari care o duc foarte bine. Atunci, da, as fi absolut pregatit sa le transmit acestor tari: Felicitari, va veti apara singure. Cred ca trebuie sa fie interese reciproce, dar acum avem beneficii de parca ar fi doar interesul nostru. Cred ca este vorba de interese comune", a subliniat Trump. "Avem multe state NATO care nu isi achita contributiile. Nu putem uita de aceste facturi. Au obligatiile de a-si plati facturile. Multe tari NATO nu isi platesc contributiile, nu isi indeplinesc obligatiile. Este un lucru major, nu-l putem trece cu vederea", sublinia Donald Trump in iulie.