17 membri ai conducerii Partidului socialist spaniol au demisionat miercuri pentru a forta plecarea secretarului general Pedro Sanchez, anunta AFP.

"17 demisii au fost prezentate azi", a declarat un purtator de cuvant al partidului. Conducerea "trebuie destituita si puterile sale sa fie transmise unei conduceri interimare", a declarat un opozant al lui Sanchez.

Pedro Sanchez a preferat sa pastreze tacerea.

Razboiul se poarta acum la scena deschisa in randul socialistilor spanioli, dupa doua infrangeri in alegerile parlamentare.

Divizarea este legata si de paralizia politica din Spania, fara guvern din decembrie 2015, in conditiile in care dreapta (137 de deputati din 350) nu reuseste sa gaseasca sprijin pentru formarea unui nou cabinet.

Ori, Partidul Socialist este singurul care poate debloca situatia: daca cei 85 de parlamentari ai sai nu voteaza impotriva si se abtin, dreapta, sustinuta de centristi, poate guverna.

O parte a liderilor socialisti sustin aceasta idee, dar nu si Pedro Sanchez, care este decis cu orice cost sa formeze un guvern de stanga, care ar avea insa nevoie de sprijinul partizanilor pentru independenta basci si catalani