Statele Unite nu vor sa isi interzica dreptul de recurge primele la arma nucleara in cazul unui conflict, a afirmat marti seful Pentagonului, Ashton Carter, in vizita la un sit american de cercetari nucleare militare, transmite AFP, citata de Agerpres.

Dintre puterile nucleare, China de exemplu s-a angajat sa nu utilizeze niciodata prima arma atomica.

Statele Unite insa, si aliatii lor din NATO, nu vor sa renunte la aceasta optiune, a spus Ashton Carter.

Mentinerea posibilitatii de a trage primii "este politica noastra de multa vreme si face parte din planurile noastre de viitor", a declarat secretarul american al apararii la baza aeriana Kirtland (New Mexico, sud-vest), care adaposteste centrul de cercetari atomice.

Zvonuri la Washington i-au atribuit presedintelui american, Barack Obama, intentia de a face o declaratie de renuntare la prima lovitura.

In 2009, liderul de la Casa Alba a mentionat la Praga, intr-un discurs ramas celebru, atasamentul sau la o lume fara arme nucleare.

Chestiunea primei lovituri a fost ridicata luni seara de Lester Holt, prezentatorul primei dezbateri televizate la care au participat candidatii la Casa Alba Hillary Clinton si Donald Trump.

Niciunul dintre ei nu a formulat insa un raspuns clar, Donald Trump raspunzand prin fraze ambigue, iar Hillary Clinton evitand chestiunea.

Marti, doi parlamentari democrati au depus un proiect de lege care va interzice presedintelui american sa lanseze o prima lovitura nucleara fara sa fie adoptata mai intai o declaratie de razboi de catre Congres.

"Riscul unui razboi nuclear ameninta grav supravietuirea speciei umane. Din nefericire, neexcluzand sa fie primele care utilizeaza arma atomica, Statele Unite sporesc riscul unei escaladari nucleare involuntare", a afirmat senatorul democrat Edward Markey, autor al proiectului legislativ alaturi de reprezentantul democrat Ted Lieu.

"Presedintele nu ar trebui sa utilizeze armele nucleare, cu exceptia unui raspuns la un atac nuclear", a mai spus senatorul