Presedintele american, Barack Obama, a anuntat marti numirea lui Jeffrey DeLaurentis in postul de ambasador in Cuba, o initiativa extrem de simbolica la cateva luni inainte de plecarea sa de la Casa Alba, dar care urmeaza sa se loveasca de refuzul Senatului, aflat sub controlul republicanilor, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Jeffrey DeLaurentis este deja la conducerea noii ambasade a Statelor Unite la Havana, insa are titlul de insarcinat cu afaceri, si nu pe cel de ambasador.

Dupa o jumatate de secol de tensiuni mostenite din perioada Razboiului Rece, cele doua foste tari inamice au anuntat la sfarsitul lui 2014 o apropiere care s-a tradus prin restabilirea relatiilor diplomatice si redeschiderea celor doua cancelarii la Washington si Havana in iulie 2015.

"Sunt mandru sa il numesc pe Jeffrey DeLaurentis pentru a deveni primul ambasador al Statelor Unite in Cuba dupa mai bine de 50 de ani", a afirmat Barack Obama care, la 17 decembrie 2014, a anuntat spre surpriza generala apropierea cu Havana.

Orice numire prezidentiala a unui ambasador trebuie sa fie confirmata de Senat. Mai multi membri ai Congresului, printre care fostii candidati la primarele republicane Marco Rubio si Ted Cruz, s-au declarat fatis impotriva atitudinii deschise fata de regimul comunist.