Uniunea Europeana a lansat luni un program prin care se vor oferi lunar plati pe carduri refugiatilor sirieni aflati in Turcia, initiativa facand parte din acordul semnat in luna martie cu Ankara pentru stavilirea fluxului migrator, relateaza agentia Reuters.

Refugiatii sirieni se aduna la granita cu TurciaFoto: Captura YouTube

In baza programului denumit Plasa de Urgenta pentru Siguranta Sociala (Emergency Social Safety Net - ESSN), refugiatii vor primi pe cardurile prepaid bani pentru a-si acoperi cheltuielile de baza pentru cazare, hrana, scolarizare si asistenta medicala, scrie Agerpres.

La inceputul acestui an statele Uniunii Europene au aprobat alocarea a trei miliarde de euro destinate ameliorarii conditiilor de trai pentru cei aproximativ trei milioane de migranti aflati in Turcia, majoritatea sirieni, iar programul ESSN face parte din acest demers.

"Astazi am lansat cel mai mare proiect umanitar pe care UE l-a sustinut pana in prezent. Acesta va furniza un venit de baza pentru un milion de refugiati sirieni", a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

Programul ESSN va fi implementat prin intermediul agentiei Programul Alimentar Mondial (PAM), in parteneriat cu autoritatile de la Ankara si cu Semiluna Rosie Turca.

Conform acordului incheiat cu Turcia pentru stavilirea fluxului migrator, UE s-a angajat ca in schimbul colaborarii Turciei pentru stavilirea valului de migranti veniti mai ales din Orientul Mijlociu sa ofere acestei tari trei miliarde de euro pana in anul 2017 si inca trei miliarde dupa acest an, bani destinati acoperirii cheltuielilor pentru refugiati.

In baza acestui acord, UE finanteaza si alte proiecte umanitare in Turcia, dar presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat de mai multe ori blocul comunitar ca nu isi respecta angajamentele financiare asumate, acuzatii respinse de Comisia Europeana.

Conform executivului comunitar, pana in luna iulie ajutorul total acordat de UE Turciei pentru refugiati s-a ridicat la suma de 2,155 miliarde de euro.