Grecia a fost nevoita sa adopte masuri de austeritate mai dure decat ar fi fost necesar din cauza atitudinii populiste a Guvernului de extrema-stanga condus de premierul Alexis Tsipras, afirma Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru Moneda euro si Dialog Social, scrie Mediafax.

Alexis Tsipras, care a devenit premier al Greciei in ianuarie 2015, a respins in prima instanta masurile de austeritate din finantele publice solicitate de creditorii internationali. In acest context, Grecia a intrat in incapacitate de plati in raport cu Fondul Monetar International in iulie 2015 si a fost nevoita sa introduca masuri pentru controlul capitalului pentru a evita colapsul sistemului bancar.

"Populismul nu rezolva problemele. Populismul creeaza probleme. Acest lucru se poate observa in exemplul clasic al Greciei", a declarat Valdis Dombrovskis, citat de site-ul agentiei Reuters.

"In Grecia a venit la putere un nou cabinet guvernamental, cu o abordare populista, afirmand ca nu are nevoie de austeritate, ca poate cheltui cat doreste. Dar, de fapt, Grecia implementeaza acum masuri de austeritate mai dure decat ar fi fost necesar daca ar fi fost continuate reformele guvernelor precedente", a subliniat oficialul UE.