Prima dezbatere prezidentiala televizata intre Hillary Clinton, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, si contracandidatul sau republican Donald Trump, este asteptata luni seara si, cel mai probabil, va bate noi recorduri de audienta. Fiecare tabara dispune de mai multe sute de locuri in sala, iar alegerea invitatilor este intotdeauna o misiune extrem de sensibila, noteaza AFP. Presiunea a urcat simtitor in ultimele ore dinaintea dezbaterii, mai scrie AFP. Presiunea a urcat simtitor in ultimele ore dinaintea dezbaterii, mai scriu jurnalistii francezi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Clinton si Trump se vor afla luni seara fata in fata, intr-o prima dezbatere televizata dintr-un total de trei.

  • Clinton, cotata ca favorita in cel mai recent sondaj

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, dat publicitatii saptamana trecuta de CNN, Hillary Clinton conduce in preferintele de vot ale americanilor cu 45%, avand un avans de 6% in fata contracandidatului sau republican, Donald Trump (39%).

Sondajele de opinie au aratat insa ca avansul pe care Hillary Clinton il are asupra miliardarului scade constant.

Cu cateva ore inaintea dezbaterii, Donald Trump a amenintat ca o va invita in emisiune pe Gennifer Flowers, o fosta amanta a lui Bill Clinton, sotul candidatei democrate.

In timp ce Gennifer Flowers, care a avut o legatura cu Bill Clinton la finalul anilor '70, a declarat ca ar putea veni la dezbatere, sefa de campanie a lui Trump nu a putut confirma prezenta acesteia.

  • New York Times o sustine pe Clinton si il considera pe Trump "cel mai rau candidat din istoria moderna"

Cotidianul New York Times, care a anuntat sambata intr-un editorial ca o sustine pe candidata democrata Hillary Clinton in alegerile pentru Casa Alba, spunand ca este mai calificata decat rivalul ei republican Donald Trump in gestionarea provocarilor cu care se confrunta Statele Unite,a admis ca greselile facute de Clinton au denaturat perceptiile asupra caracterului sau, dar a laudat munca sa in restabilirea credibilitatii SUA in afacerile externe in calitate de secretar de stat si in sprijinirea copiilor, femeilor si familiilor de-a lungul carierei sale.

New York Times o descrie pe Hillary Clinton drept "unul dintre cei mai tenace politicieni ai generatiei sale", spunand ca ea a aratat o buna stapanire a politicii si nuantelor diplomatiei, construindu-si in acelasi timp o reputatie de persoana cu tarie de caracter.

"Doamna Clinton s-a aratat a fi o realista care considera ca America pur si simplu nu poate sa se retraga in spatele oceanelor si zidurilor, ci trebuie sa se angajeze cu incredere in lume pentru a-si proteja interesele si pentru a-si respecta valorile", a comentat cotidianul american.

NY Times a mai aratat ca decizia lui Hillary Clinton de a folosi un server de email privat pentru munca guvernamentala in perioada in care a fost secretar de srar merita atentia pe care a primit-o in campanie, insa atunci cand aceasta problema este pusa langa adevaratele provocari cu care se confrunta SUA, pare ceva "demn de biroul de informatii utile".

Pus alaturi de aceste provocari, Trump "se micsoreaza la adevaratele sale proportii de program de reality tv de pe un ecran de televizor", a scris NY Times, promitand un nou editorial luni in care va explica "de ce credem ca domnul Trump este cel mai rau candidat nominalizat de un partid important in intreaga istoria a Americii moderne".