Elvetienii au spus in numar masiv "da", duminica, unei legi a informatiilor care autorizeaza serviciile secrete sa supravegheze comunicatiile telefonice si activitatile pe Internet, potrivit primelor estimari cu privire la rezultatul referendumului, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor estimari initiale date realizate pentru televiziunea elvetiana de institutul gfs.bern dupa inchiderea sectiilor de votare, aproximativ 66% s-au pronuntat in favoarea legii.

Sondajele din timpul campaniei au preconizat o victorie a acestei modificari legislative, insa scorul a depasit cu mult previziunile de 53-58%.

Pe de ala parte, 60% dintre alegatori au spus "nu" unei cresteri a pensiilor dupa ce guvernul a subliniat ca ar reprezenta o povara fiscala prea mare.

Alegatorii au respins, de asemenea, cu 63%, o initiativa populara sustinuta de Grupul Verzilor, care propunea reducerea consumului de resurse naturale.

Raspunsul pozitiv la extinderea supravegherii informationale este de natura sa multumeasca guvernul elvetian care considera ca nu mai este posibil sa raspunda la noi amenintari, in special de natura terorista, cu mijloacele disponibile serviciilor secrete, care nu aveau pana acum dreptul de a colecta informatii decat din domeniul public, sau daca erau disponibile altor autoritati ale statului.

Legea a fost adoptata de Parlament in 2015, insa referendumul a fost impus de o alianta formata din Partidul Socialist, Verzi si organizatii ca partidul Piratilor, care se tem de derive ca cele denuntate de Edward Snowden in Statele Unite.

Snowden, un fost agent al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), a dezvaluit in 2013 amploarea supravegherii electronice americane introduse dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Autoritatile elvetiene au reusit sa convinga alegatorii ca "este exclusa supravegherea in masa" si ca doar in jur de 12 cazuri vor fi vizate anual de aceasta lege, "avand in vedere situatia actuala a amenintarii".

Serviciile secrete elvetiene vor putea, de-acum, daca o amnintare concreta justifica asta, sa supravegheze in mod preventiv atat corespondenta si comunicatiile telefonice ale persoanelor private, cat si activitatile acestora pe Internet, sa se infiltreze in retele informatice si sa procedeze la perchezitii de localuri, vehicule sau bagaje.

Ele vor putea, totodata, sa perturbe accesul la informatii in retele informatice, cu conditia ca aceste sisteme sa fie utilizate in atacuri vizand infrastructuri critice.