Intre 25.000 si 30.000 de persoane, potrivit primariei Varsoviei, au protestat sambata in capitala Poloniei, avertizand guvernul conservator al partidului Lege si Justitie (PiS) sa nu atace statul de drept, informeaza AFP.

Protest antiguvernamental in PoloniaFoto: Agerpres/AP

Reuniti sub drapelul Comitetului pentru apararea democratiei (KOD), manifestantii au acuzat guvernul conservator ca incearca sa paralizeze activitatea Tribunalului Constitutional, o contraputere importanta, si ca pregateste o lege asupra avortului prevazand interzicerea aproape totala, prin inasprirea legislatiei actuale, deja printre cele mai restrictive din Europa.

Majoritatea guvernamentala a modificat in noiembrie 2015 regulile de numire a membrilor tribunalului Constitutional, iar in decembrie 2015 regulile de functionare a sa, provocand temeri pentru independenta acestuia.

Inainte de inceperea marsului, intelectualul de stanga Adam Michnik, figura istorica a opozitiei anticomuniste si in prezent patronul unui important cotidian polonez, Gazeta Wyborcza, i-a avertizat pe conservatori fata de eventuale incalcari ale Constitutiei, denuntate de opozitie in legatura cu Tribunalul.

"KOD nu vrea sa rastoarne guvernul (...) Ar vrea ca guvernul lui Jaroslaw Kaczynski sa respecte dreptul si Constitutia, dar daca nu le va respecta, societatea va avea datoria sa il indeparteze de la putere. Va fi indepartat pe calea alegerilor democratice", a spus el.

Jaroslaw Kaczynski este liderul partidului Lege si Justitie, aflat la putere.

"Nu putem accepta o politica ce duce la izolarea Poloniei, la conflicte cu vecinii, care ii reduce pe polonezi la statutul de iobagi", a mai spus fostul disident, facand aluzie la ingrijorarile exprimate de institutiile europene.

Parlamentul European a denuntat, la jumatatea lui septembrie, paralizia Tribunalului Constitutional si adoptarea unor legi care ar putea aduce atingere drepturilor fundamentale, in contextul in care Varsovia este angajata intr-o disputa cu Bruxellesul pe marginea acestor teme.

Aceasta a fost a doua manifestatie organizata sambata la Varsovia, dupa ce mii de medici, infirmiere si tehnicieni medicali au cerut majorarea semnificativa a bugetului Sanatatii, denuntand salariile de mizeriile pe care le primesc.