Presedintele francez Francois Hollande a declarat sambata ca miile de imigranti care locuiesc in tabara improvizata din apropiere de orasul Calais, cunoscuta sub numele de "Jungla de la Calais", vor fi dispersati in intreaga Franta, in incercarea de a aplana criticile privind gestionarea crizei migratiei din Europa, informeaza Reuters.

Tabara de imigranti Foto: Agerpres/EPA

Circa 9.000 de locuri le vor fi puse la dispozitie in "centre de primire si orientare" pentru imigrantii care traiesc in aceasta tabara situata in apropiere de portul din nordul Frantei, a afirmat Hollande la i-Tele, dupa ce a vizitat un astfel de centru la Tours, la circa 240 de km sud-vest de Paris.

Imigrantii vor fi impartiti in grupuri de 40-50 de persoane pentru o perioada limitata de 3-4 luni, a spus Hollande. Cei care indeplinesc criteriile pentru a primi azil vor putea ramane in Franta, in timp ce imigrantii care nu indeplinesc aceste criterii vor fi expulzati, a adaugat el.

Circa 7.000 de imigranti traiesc in jumatatea de nord a taberei, cea care nu a fost inca desfiintata, de la 4.500 in iunie, conform autoritatilor locale, desi organizatiile umanitare sustin ca ar fi vorba de aproape 9.000 de persoane.

Franta a desfiintat partea de sud a taberei in februarie si martie, iar guvernul a precizat ca va inchide si restul, fara a oferi insa un interval de timp.

"Nu ar trebui sa existe nicio tabara in Franta", a mai spus Hollande, adaugand ca obiectivul este ca tabara improvizata de la Calais sa fie desfiintata complet.

Jungla de la Calais, pe care Hollande o va vizita luni, a devenit un simbol al crizei imigratiei din Franta, in contextul in care imigratia este vazuta ca o tema cheie in alegerile prezidentiale de anul viitor.

Imigrantii din tabara se ciocnesc mereu cu fortele de ordine, in incercarea de a ajunge, prin port, in Marea Britanie.