Un fost europarlamentar ungur din partidul de extrema-dreapta Jobbik, acuzat de anti-semitism, a anuntat vineri ca emigreaza in Israel, la patru ani dupa ce a descoperit ca are origini evreiesti, relateaza The Independent, citat de news.ro.

Csanad Szegedi era considerat o stea in ascensiune a partidului antiimigranti Jobbik in 2012, atunci cand a aflat ca bunica sa era supravietuitoare a Holocaustului.

La scurt timp dupa aceea, politicianul de 34 de ani a renuntat la toate legaturile cu Jobbik si s-a convertit la iudaism.

Szegedi a declarat vineri pentru revista Ma'ariv ca asteapta sa primeasca cetatenie israeliana, pentru a contribui la lupta impotriva antisemitismului.

"Israelul este o tara extraordinata si cred ca fiecare evreu care locuieste in diaspora se gandeste serios la aliya (emigrat - n.r.) in Israel, cel putin o data in viata", a spus politicianul, care la un moment dat i-a acuzat pe evrei ca vor sa cumpere Ungaria.

"Sunt mult mai multe elemente pozitive decat negative in a fi evreu, iar cel mai important dar pentru orice evreu este existenta statului Israel. Dupa cosmarul pe care l-au trait rudele mele in timpul Holocaustului, familia mea si cu mine ne dorim foarte mult sa facem parte din visul pozitiv pe care il reprezinta Israelul pentru noi", a adaugat el.

Szegedi, care ar fi facut parte si din Garda Ungara, o grupare paramilitara de extreme-dreapta interzisa in 2009, nu a exclus posibilitata de a participa la politica israeliana, pe care o urmareste "indeaproape"