Declaratiile ministrilor britanici se multiplica dar viitorul ramane in continuare incert: la trei luni dupa Brexit, confuzia domina in ceea ce priveste intentiile unui guvern divizat si ale momentului pentru lansarea divortului dintre Marea Britanie si UE, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ultimul care a riscat avansand o data pentru inceperea negocierilor de iesire din UE este seful diplomatiei, Boris Johnson, care a vorbit despre "inceputul lui 2017". "Discutam cu prietenii si partenerii nostri europeni cu obiectivul de a trimite scrisoarea privind articolul 50 (al Tratatului de la Lisabona) la inceputul anului viitor", a declarat el, pentru Sky News.

In schimb, un purtator de cuvant al premierului Theresa May a temperat rapid lucrurile, repetandu-si mantra: "pozitia guvernului nu s-a schimbat, nu vom declansa articolul 50 inainte de finalului lui 2016 si folosim acest timp pentru pregatirea negocierilor".

Guvernul este divizat intre partizanii unui Brexit "dur", care doresc o iesire rapida din UE si din piata unica, pentru a prelua controlul granitelor si pentru limitarea imigratiei, si cei care se pronunta pentru un Brexit mai "soft", cu un anumit grad de acces la piata unica si un anumit grad de control al imigratiei.

Cei trei muschetari ai Brexitului "dur"

Alegatorii britanici au votat in 23 iunie pentru iesirea tarii lor din UE in principal pentru a limita o imigratie adeseori perceputa drept o amenintare pentru identitatea lor, in plina criza migratorie si avans al populistilor in Europa.

Liderii UE reamintesc cu orice ocazie ca accesul la piata unica este inseparabil de principiul liberei circulatii a persoanelor, excluzand astfel posibilitatea unui control al imigratiei provenita din tarile UE.

Varful de lance al Brexitului dur este, evident, seful diplomatiei, Boris Johnson, unul dintre tenorii taberei care a sustinut iesirea din UE in timpul referendumului. Johnson sustine de asemena un grup de presiune, "Change Britain", care are drept scop sa o impinga pe Theresa May spre Brexit. Fostul primar al Londrei a inregistrat pentru ei un mesaj in care asigura ca Brexitul trebuie sa insemne pentru Regat preluarea controlului asupra "legilor sale, a granitelor, a banilor si a comertului sau".

Alaturi de colegii sai David Davis, ministru insarcinat cu iesirea din UE, si Liam Fox, de la Comertul international, formeaza cei trei muschetari ai Brexitului in cadrul guvernului. Iar Theresa May are serioase dificultati in a-i controla.

Liam Fox a reprosat oamenilor de afaceri ca sunt "lenesi" si prefera sa joace golf in loc sa incerce sa caute contracte pe care iesirea din UE ar trebui sa le faciliteze.

David Davis a afirmat chiar ca pare "foarte improbabila" ramanerea in piata unica, la inceputul lui septembrie.

"Opinie personala", a comentat imediat Downing Street.

Theresa May a ales deliberat discretia in ceea ce priveste deschiderea negocierilor. "Nu dorim sa ne dezavaluim prematuri intentiile", a spus ea, in fata parlamentului.

Alegatorii par pregatiti pentru un compromis, dar nu cu orice pret

Confuzia afecteaza si mediul de afaceri: potrivit Financial Times, vineri, responsabili consultati in mod regulat regulat de guvern asupra asteptarilor pe care le au in materie de Brexit nu inteleg cine se ocupa de asta: "Este foarte complicat in acest moment", le-ar fi raspuns seful Finantelor, Philip Hammond.

"Se confrunta cu o dificultate in gestionarea iesirii tarii din UE. Zi dupa zi, divergentele intre diferitii ministri si premier devin din ce in ce mai evidente", a comentat Tony Travers, profesor la London School of Economics.

Ipotezele vor continua deci sa se inlantuie, cu intrebarea cheie: divortul trebuie demarat la inceputul sau mai degraba la finalul anului 2017, dupa alegerile din Franta si Germania?

Si asta in conditiile in care un recent studiu prezentat de expertul in sondaje John Curtice arata ca majoritatea britanicilor sunt pregatiti pentru o solutie de compromis. "Se pronunta pentru ramanerea in piata unica, dar nu cu orice pret" si cu conditia de a "pastra un anumit control asupra imigratiei", a aratat el.