Jurnalismul bazat pe barfe sau zvonuri este o forma de "terorism" iar mijloacele media care incadreaza intregii populatii in stereotipuri sau instiga la ura fata de imigranti distrug activ, a declarat papa Francisc intr-un discurs sustinut in fata reprezentantilor breslei nationale italiene a jurnalistilor, potrivit The Guardian.

Papa Francisc pe insula LesbosFoto: Captura YouTube

Papa le-a transmis reporterilor ca trebuie sa depuna eforturi suplimentare pentru a gasi adevarul, mai ales in epoca stirilor non-stop.

Imprastierea zvonurilor este un exemplu de "terorism, de cum poti ucide o persoana cu vocea. Iar asta este si mai adevarat pentru jurnalisti pentru ca vocea lor poate sa atinga pe toata lumea si este o arma foarte periculoasa", a spus papa.

Un numar mare de ziare italiene sunt politizate si sunt folosite constant pentr a-i discredita pe cei cu opinii politice diferite, raportand uneori zvonuri nefondate despre viata lor privata.

In 2009, mai multe publicatii si televiziuni conduse de familia premierului de la acea data, Silvio Berlusconi, au intrat in vizorul asociatiei nationale de jurnalism din cauza materialelor care puneau sub semnul intrebarii credibilitatea unui magistrat care a pronuntat o decizie impotriva unei companii detinute de familia lui Berlusconi.

Papa, un aparator vehement al drepturilor refugiatilor si imigrantilor, a declarat ca jurnalismul nu ar trebui folosit "ca o arma de distrugere impotriva unor persoane sau a unor populatii intregi".

"Nu ar trebui, de asemenea, sa instige la teama inaintea unor evenimente precum migratia fortata de razboi sau de foame", a adaugat papa Francisc.

Anul trecut, ziarul de dreapta Libero si-a denumit articolul despre atacul de la Paris din noiembrie, in care 130 de oameni si-au pierdut viata: "Bastardi islamici' ("Bastarzi islamici").

Un alt cotidian de dreapta, Il Giornale, a publicat un articol anul trecut, despre situatia haotica din Libia si riscul ca militantii sa intre in Italia, odata cu imigrantii, intitulandu-l: "Basta col pacifismo. Arriva l'Isis, armiamoci" ("Gata cu pacifismul. ISIS vine, sa ne inarmam").