Ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se, a acuzat Coreea de Nord ca "ridiculizeaza in totalitate" Organizatia Natiunilor Unite prin testele sale nucleare si cele cu rachete balistice,subliniind ca este timpul sa se reanalizeze daca tara isi merita statutul de membru ONU, relateaza Mediafax.

Intr-un discurs sustinut joi la Adunarea Generala a ONU, Yun a spus ca ar trebui adoptate sanctiuni "mai dure si extinse" de catre Consiliul de Securitate impotriva Coreei de Nord dupa ce tara a efectuat pe data de 9 septembrie al cincilea test nuclear.

"Incalcarile repetate si nerespectarea rezolutiilor Consiliului de Securitate si a normelor internationale de catre Coreea de Nord este fara precedent si nu are echivalent in istoria ONU", a spus Yun, potrivit Reuters.

"Coreea de Nord ridiculizeaza in totalitate autoritatea Adunarii Generale ONU si a Consiliului de Securitate", a spus el.

"Prin urmare, cred ca este timpul sa se reanalizeze serios daca statul indeplineste atributiile pentru a fi membru ONU iubitor de pace, lucru deja pus sub semnul intrebarii de multe state", a mai subliiat Yun.

Discutiile privind noi sanctiuni asupra Coreei de Nord sunt in curs la ONU, insa analisti si diplomati spun ca aplicarea acestora depinde mult de atitudinea Chinei, principalul aliat al statului nord-coreean.