Aproape 550.000 de migranti carora li s-a respins cererea de azil in Germania se afla in continuare in aceasta tara, circa trei sferturi dintre ei fiind acolo chiar de mai mult de sase ani, releva datele furnizate joi de guvernul de la Berlin ca raspuns la o interpelare parlamentara, relateaza agentia EFE, citeaza Agerpres.

Aproape jumatate (46,6%) dintre migrantii fara drept de azil in Germania au primit un permis de resedinta permanenta, intrucat autoritatile au considerat ca ei s-au integrat in Germania ori ca nu au legaturi stranse cu tarile lor de origine, 34,8% au obtinut un permis temporar, iar 18,6% sunt "tolerati".

Referindu-se la situatia celor din urma, guvernul de la Berlin afirma ca nu a recurs la expulzarea lor din motive diverse, cum ar fi atitudinea autoritatilor din tarile lor de origine - care nu coopereaza pentru repatrierea propriilor cetateni imigranti ilegali -, situatia nesigura din tarile unde migrantii ar trebui repatriati si faptul ca unii au venit in Germania fara acte de identitate.

Uniunea Crestin-Sociala (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, si dreapta radicala Alternativa pentru Germania (AfD) considera ca aceste date arata carentele politicii germane de azil.

"Faptul ca solicitantii de azil pot ignora statul distruge increderea cetatenilor in eficienta acestuia", a apreciat ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, membru al CSU, in timp ce liderul regional de la Berlin al formatiunii nationaliste AfD considera ca migrantii "fac ce vor" in Germania.

In aceasta tara au ajuns anul trecut aproape 1,1 milioane de migranti, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.