Arestarea marti in nordul Frantei a doi politisti belgieni care transportau un grup de 13 migranti catre Calais a provocat un incident diplomatic intre Paris si Bruxelles, transmite Agerpres.

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, l-a convocat pe ambasadorul Belgiei pentru a-i cere "explicatii" si a-i "transmite nemultumirea" guvernului francez fata de actiunea celor doi politisti belgieni.

Acestia din urma au fost arestati de politia franceza marti seara la Nieppe, oras aproape de granita cu Belgia, in timp ce coborau dintr-o furgoneta in plin camp 13 migranti afgani si irakieni, dintre care trei minori.

Politistii belgieni au fost interogati, fiind eliberati apoi in timpul noptii. Potrivit presedintelui sindicatului politistilor din Belgia, cei doi politisti belgieni au fost incatusati, dar autoritatile franceze dezmint acest lucru.

Conform unei surse din politia franceza, intentia celor doi politisti belgieni era sa conduca acest grup de migranti catre Calais, pentru ca acestia sa ajunga in final in Marea Britanie.

Unul dintre cei doi politisti belgieni a declarat ca el si colegul sau nu au dorit sa lase migrantii sa mearga pe jos pana la granita si au decis sa-i transporte in directia unde doreau sa mearga, respectiv zona Calais, unde se afla tabara de refugiati cunoscuta si ca "jungla din Calais", pe care guvernul francez doreste sa o demoleze.

Conform autoritatilor, la jumatatea lunii august se aflau acolo circa 7.000 de migranti, dar unele asociatii si un sindicat al politistilor afirma ca ar fi de fapt vreo 10.000.