Puterea din Afganistan a semnat joi un acord de pace cu unul dintre cei mai duri criminali de razboi, Gulbuddin Hekmatyar, garantand "Macelarului din Kabul", aflat inca in exil, imunitate si o posibila revenire in politica, scrie AFP.

Pentru locuitorii din capitala afgana, dintre care cateva sute au manifestat pentru a denunta acest acord, Hekmatyar este cel care, cand era prim ministru, a ordonat bombardarea in orb a orasului, la inceputul anilor 90.

Dar acest acord de pace cu miscarea sa, Hezb-i-Islami, a doua principala retea insurgenta din tara, constituie un succes simbolic pentru presedintele Ashraf Ghani, in conditiile in care negocierile cu talibanii bat pasul pe loc iar situatia securitara nu inceteaza sa se degradeze.

Acordul a fost semnat intre Inaltul Consiliu pentru pace, organism guvernamental insarcinat cu reconcilierea nationala, si o delegatie a Hezb-i-Islami, care urmeaza sa depuna armele.

Nascut la Kunduz (nord), Hekmatyar, barbatul cu turban negru astazi in varsta de 67 de ani, este un veteran al jihadului anti-sovietic sunit din anii 80.

Alungat de talibani, acesta a trait doua decenii in exil, in Iran si apoi in Pakistan, de unde a facut apel in 2004 la "razboiul sfant" impotriva Statelor Unite, pozitionandu-se in opozitie cu presedintele Hamid Karzai.

Acesta se afla in continuare pe lista SUA a "teroristilor internationali".

Acordul ii garanteaza insa imunitate juridica pentru toate "actiunile politice si militare din trecut". Textul prevede de asemenea eliberarea prizonierilor Hezb-i-Islami in schimbul renuntarii la orice activitate militara si a "oricaror legaturi sau sustinere pentru organizatiile teroriste".

Pe langa bombardamentele asupra Kabulului, Hekmatyar este acuzat de numeroase atrocitati, arata ONG-ul HRW, intr-un comunicat. Printre acestea masacrul atestat de Comitetul international al Crucii Rosii in 1992 a peste o mie de persoane, disparitia a numerosi opozanti ai sai si folosirea torturii asupra prizonierilor.

Hezb-i-Islami a fost in mare parte inactiva recent, ultimul sau atac la Kabol fiind in 2013, cand a ucis 15 persoane, printre care cinci americani.