Premierul ungar Viktor Orban a sugerat joi ca Uniunea Europeana ar trebui sa-i expulzeze "pe o insula" pe cei peste un milion de migranti sositi in Europa in 2015 si 2016, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

"Toti cei care au sosit ilegal trebuie sa fie stransi si trimisi inapoi. Nu catre alte tari ale UE, ci catre locuri din afara Uniunii Europene", a declarat Orban pentru site-ul de stiri Origo.

Seful executivului ungar s-a referit la toate persoanele care asteapta procesarea cererilor de azil, ceea ce inseamna marea majoritatea a celor sositi in UE in ultimele 18 luni.

Ungaria a fost prima tara membra a UE care a construit un gard si a introdus o interdictie pentru limitarea numarului de migranti, inclusiv refugiati, alte tari urmandu-i exemplu.

Guvernul de la Budapesta a anuntat la 24 februarie ca intentioneaza sa organizeze un referendum cu privire la cotele obligatorii de relocalizare a refugiatilor in statele Uniunii Europene. Motivul oferit de executiv a fost acela ca doar cetatenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide cu cine doresc sa traiasca impreuna in propria tara.

Ungaria se opune planului care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de migranti intre statele membre, adoptat in septembrie anul trecut, insistand ca acesta ii incalca suveranitatea.

Presedintele Ungariei, Janos Ader, a stabilit pentru 2 octombrie data desfasurarii referendumului. La aceasta consultare populara, alegatorii din Ungaria vor fi intrebati: "Doriti sa permiteti Uniunii Europene sa impuna relocarea cetatenilor non-ungari fara aprobarea parlamentului?".