Intr-un interviu in exclusivitate pentru Reuters, premierul Alexis Tsipras a descris joi modul in care Grecia ar putea iesi din criza economica de sapte ani. El a sustinut ca anul acesta este posibila o crestere economica, iar anul viitor revenirea pe pietele internationale de capital, citeaza Agerpres.

Tsipras a afirmat ca veniturile bugetare si intrarile de turisti au fost semnificative, iar Grecia ar putea incheia anul 2016 cu o crestere economica de 0,2% - 0,4%, in loc de scaderea de 0,3% prognozata de Eurostat (Oficiul pentru Statistica al Uniunii Europene). Intrebat daca tara sa ar putea depasi previziunile de crestere ale Eurostat pentru 2017, de 2,7%, el a aratat ca deja au fost depasite asteptarile anul acesta si probabil anul viitor se va intampla acelasi lucru.

Cu toate acestea, prim-ministrul aratat ca succesul depinde de mesajele trimise pietelor financiare si de reluarea investitiilor straine. El si-a exprimat speranta ca Grecia ar putea fi inclusa in urmatoarele sase luni in programul de relaxare cantitativa (QE) al Bancii Centrale Europene (BCE), la care nu a avut acces pana acum din cauza ratingului slab.

Includerea in QE "va fi un mesaj puternic ca vom fi gata sa pregatim procedura pentru emiterea de titluri de stat", pentru a testa apetitul investitorilor de a credita Grecia, a afirmat Tsipras. Capacitatea tarii de a emite obligatiuni anul viitor si de a reveni complet pe pietele internationale in 2018 depinde de stergerea datoriilor, de accelerarea cresterii economice si de rezultatul unei analize a BCE care sa arate ca datoria este sustenabila si Grecia se poate incadra in resursele disponibile.

Premierul s-a prezentat la interviu, ca de obicei, fara cravata. Reuters i-a reamintit ca a promis sa poarte cravata cand se sterg datoriile Greciei si l-a intrebat daca este nemultumit ca Germania nu accepta acest lucru mai repede, la care Tsipras a zambit si a raspuns: "Problema e foarte serioasa... nu e vorba doar de cravate. Asta va schimba capacitatea unei tari care a trecut prin multe de a se reface intr-adevar rapid". "Europa trebuie sa mearga inainte, indiferent de problemele interne si procesele electorale din fiecare tara. Trebuie sa privim interesele comune si nu chestiunile la nivel micro-politic", a adaugat el.

Seful cabinetului de la Atena a mai spus ca se asteapta la incheierea pana la sfarsitul lui octombrie a celei de-a doua revizuiri a ultimului program de stergere a datoriilor si a explicat ca prima revizuire a acoperit problemele cele mai dificile. "De acum incolo, fiecare revizuire va fi decisiva, dar mai usoara decat precedenta", a spus el. "Ne grabim (...) sa ajungem in pozitia de a incheia etapele la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, la Eurogrupul programat, astfel incat sa putem incheia a doua revizuire la sfarsitul lui octombrie".

A doua revizuire, efectuata de oficialitati ale asa-numitului cvartet - Comisia Europeana, Mecanismul European de Stabilitate, BCE si Fondul Monetar International - implica relaxarea legislatiei muncii, un proces nepopular. FMI nu este parte oficiala in procesul de stergere a datoriilor, dar participarea sa este foarte importanta pentru a asigura investitorii ca Grecia respecta programul, noteaza Reuters. Atena a acuzat FMI ca solicita reforme ale pietei muncii care nu tin seama de acquis-ul comunitar.

"Nu cred ca ne va fi greu sa ajungem la un compromis asupra acestor chestiuni", a declarat Tsipras.

El a mai spus ca Grecia spera intr-un semnal clar din partea creditorilor privind sfarsitul crizei inca de la sfarsitul lunii mai, dar raspunsul acestora a fost ca nu se pot pune de acord asupra masurilor de reducere a datoriilor si vor sa mai astepte pana la sfarsitul anului. "Asta e nedrept pentru Grecia. Sunt convins ca parternerii nostri inteleg si ca pana la sfarsitul anului vor veni cu o solutie pentru a ne primi in QE, ceea ce va deschide apoi calea pentru o iesire cu succes a Greciei pe piete", a conchis Tsipras.