Organizatia umanitara Amnesty International ii acuza pe liderii europeni ca sunt vinovati de situatia grea a refugiatilor abandonati in taberele din Grecia si cere transferul mai rapid al acestora in alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Intr-un comunicat preluat de DPA, Amnesty International (AI) afirma joi ca trebuie transferati aproape 60.000 de refugiati, care traiesc acum in conditii mizere, asteptand sa le fie procesate cererile de azil. Cei care primesc acest drept trebuie primiti in alte tari din UE pe baza mecanismelor interne de transfer sau reintregire a familiilor, afirma organizatia cu sediul la Londra. Situatia este "ingrozitoare" in circa 50 de tabere supraaglomerate. Copiii, femeile, batranii si persoanele cu dizabilitati sunt in cea mai mare parte lipsiti de protectie si ingrijire si au nevoie de conditii de cazare mai bune, de servicii si de securitate, precizeaza AI.

"Cele mai multe state membre ale UE fie blocheaza programele, fie li se opun in mod activ", declara AI.

Organizatia recomanda reunirea membrilor de familie nu doar cu rudele cu statut de refugiat, ci si cu cele sub protectie subsidiara.

Din martie, cand - in urma unor negocieri cu UE - Turcia a acceptat sa depuna mai multe eforturi de a opri refugiatii din drumul catre insulele grecesti, fluxul de migranti s-a diminuat mult, dar nu s-a oprit. Prin Grecia au patruns in UE, din 2015, aproximativ un milion de refugiati.