Alegatorii britanici nu regreta ca au votat pentru iesirea regatului din Uniunea Europeana si nu doresc un al doilea referendum, a declarat expertul in sondaje John Curtice, care a prezentat miercuri rezultatele unui studiu, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtice a analizat o serie de sondaje realizate dupa referendumul din 23 iunie, unde circa 52% dintre britanici au votat pentru Brexit. "Ramanem divizati la trei luni dupa, parerile nu s-au schimbat", a spus acesta.

Acesta a notat de asemenea asteptari mai realista in fata promisiunilor din campania electorala de reducere drastica a imigratiei si de alocare a fondurilor acordate in prezent Bruxellesului pentru sistemul public de sanatate NHS.

"Inainte de referendum, peste jumatate din populatie se astepta la o reducere a imigratiei, dar aceasta proportie a scazut acum la 45%", a spus el.

Intrebata ce asteapta de la Brexit, o larga majoritate a britanicilor a mentionat stoparea contributiei financiare catre Bruxelles si sfarsitul libertatii de circulatie, dar mentinerea in piata unica.

John Curtice a observat de asemenea o "deschidere neta spre compromis" o majoritate dorind un acces larg la piata unica "pastrand insa un anumit control asupra imigratiei".

Guvernul premierului Theresa May este divizat intre partizanii unui Brexit "dur", cu o iesire din piata unica si sfarsitul libertatii de circulatie, si cei care doresc un model intermediar, cu legaturi mai stranse, dar al carui continut urmeaza sa fie definit.

May urmeaza sa lanseze procesul de divort, dar nu inainte de anul viitor, deschizand astfel negocieri care pot dura pana la doi ani.