Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut marti de la tribuna Adunarii Generale a ONU o actiune internationala impotriva fostului predicator Fethullah Gulen, acuzat ca a pus la cale tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"De la aceasta tribuna, lansez un apel tuturor prietenilor nostri sa ia masurile necesare impotriva organizatiei teroriste Fethullah pentru viitorul si bunastarea populatiei lor", a declarat el.

In varsta de 75 de ani, Fethullah Gulen traieste in exil in Statele Unite din 1999.

"Este evident din experienta noastra ca daca nu combateti aceasta organizatie chiar de acum, maine va fi prea tarziu", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

In opinia sa, este vorba despre "o amenintare pentru securitatea nationala nu doar a Turciei, dar si a celor 170 de tari unde exista (organizatia lui Fethullah Gulen)". "In alti termeni, majoritatea tarilor reprezentante in Adunarea Generala sunt amenintate in prezent de aceasta structura clandestina", a adaugat el.

In repetate randuri, Ankara a cerut Washingtonului extradarea lui Fethullah Gulen si a adresat autoritatilor americane documente care, potrivit autoritatilor turce, dovedesc implicarea lui in puciul esuat.

Aflat in vizita in Turcia la sfarsitul lui august, vicepresedintele american, Joe Biden, a declarat ca "intelege sentimentele intense" ale guvernului si poporului turc pe subiectul Gulen. El a adaugat insa ca Ankara trebuie sa furnizeze mai multe elemente care sa il incrimineze pe fostul predicator daca doreste sa obtina extradarea lui.

In noaptea de 15 spre 16 iulie, o factiune a armatei s-a rasculat incercand sa rastoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurari fara precedent in administratia turca - armata, justitie, media, educatie - pentru a-i alunga pe simpatizantii lui Gulen. Tentativa de lovitura de stat s-a soldat cu peste 270 de morti.