Cel putin 135 de sefi de stat si de guvern vor participa, incepand de marti, la sesiunea anuala a Adunarii Generale a ONU, care va deveni timp de o saptamana epicentrul diplomatiei mondiale, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres.

Conform datelor furnizate de ONU, de la tribuna Adunarii Generale se vor adresa 86 de sefi de stat, 49 de premieri, 5 vicepresedinti, un print mostenitor, 51 de ministri si 3 observatori.

Fiecare isi va prezenta propunerile privind agenda mondiala, in cadrul unei serii de sesiuni care se vor desfasura de marti pana lunea viitoare, cu o pauza duminica, ziua de luni fiind rezervata ministrilor. Conform traditiei, dezbaterea va fi deschisa de Brazilia, care anul acesta va fi reprezentata de presedintele interimar Michel Temer, dupa ce Dilma Rousseff a fost demisa de parlament. Tot in spiritul traditiei, urmatorul lider care isi va sustine discursul va fi presedintele SUA, Barack Obama, care va avea ultima sa interventie de la tribuna ONU inaintea incheierii mandatului.

Totusi, de la eveniment vor lipsi lideri importanti, daca acestia nu vor decide in ultima clipa sa participe. Printre ei se numara presedintele cubanez, Raul Castro, care a participat in premiera la sesiunea de anul trecut, dar si presedintii rus si chinez, Vladimir Putin si Xi Jinping, de asemenea prezenti anul trecut la sesiunea care a marcat a 70-a aniversare a Adunarii Generale a ONU. La tribuna Adunarii Generale a ONU vor fi prezenti si lideri care si-au inceput recent mandatul, cum este premierul britanic Theresa May.

Insa, asa cum se obisnuieste, la sediul ONU din New York, precum si in cele ale diferitelor agentii specializate din sistemul Natiunilor Unite situate in imprejurimi, dar si in hotelurile din oras, se vor desfasura sute de reuniuni pe diverse teme. Conform datelor oficiale, numai in cladirea principala a ONU sunt programate 545 de reuniuni. Sunt programate de asemenea circa 1.100 de intrevederi bilaterale, la unele participand secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Toate salile sediului ONU vor fi ocupate cu numeroase conferinte paralele pe o varietate de problematici, cateva exemple fiind finantele in lumea islamica, rezervele piscicole sau rezistenta la antibiotice. Dar atentia se va concentra in special pe conferinta pe tema refugiatilor, impulsionata de presedintele Obama si care se va desfasura marti, la o zi dupa o reuniune pe aceeasi tema organizata de ONU.

Consiliul de Securitate al ONU, cel mai important organ decizional al organizatiei mondiale, va avea miercuri o sesiune destinata unei analize a conflictului armat din Siria, la care vor participa unii dintre sefii de stat prezenti la New York. O noua sesiune a Consiliului de Securitate se va desfasura in ziua urmatoare, aceasta avand ca tema evaluarea amenintarilor teroriste pentru traficul aerian, un obiectiv al intalnirii fiind apropierea pozitiilor statelor membre ale ONU.