Robert Fico, premierul Slovaciei, a declarat ca Uniunea Europeana se va asigura ca procesul de iesire al Marii Britanii din Blocul comunitar va fi unul "extrem de dureros", informeaza site-ul ziarului britanic The Independent citat de Mediafax.

Robert FicoFoto: AGERPRES

Robert Fico a afirmat ca Marii Britanii nu i se va permite sa transforme muncitoriii care fac parte din statele membre UE in "cetateni de clasa a doua", in timp ce statul britanic inca se bucura de beneficiile pietei libere.

Acesta a declarat publicatiei Financial Times ca: "va fi foarte dificil pentru Marea Britanie, foarte dificil".

Potrivit lui Fico, Uniunea Europeana va folosi Brexitul pentru a demonstra celorlalte state membre importanta ramanerii in UE. Fico a adaugat ca desi o respecta pe Theresa May, premierul Marii Britanii, nu invidiaza pozitia actuala a acesteia. Alaturi de ceilalti muncitori din UE, Slovacia va solicita "tratament egal" pentru cetatenii slovaci care lucreaza in Marea Britanie.

Potrivit lui Fico, in Europa de Est exista o stare de "nervozitate si teama" in privinta liberei circulatii a muncitorilor UE in Marea Britanie.

Premierul Theresay May a refuzat sa garanteze statutul cetatenilor UE din Marea Britanie, dar a insistat asupra faptului ca doreste ca acestia sa ramana in statul britanic, in cazul in care si britanicii sunt respectati in celelalte statele membre UE. In prezent exista peste un milion de muncitori din Europa de Est in Marea Britanie, care se bucura de drepturile de sedere.