Presedintele american, Barack Obama, a afirmat luni ca o ofensiva asupra orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak si aflat din iunie 2014 sub controlul jihadistilor din gruparea Stat Islamic (SI), ar putea fi lansata "destul de repede", transmite AFP, citata deAgerpres.

MosulFoto: Google Maps

"Credem ca vom fi in pozitie sa avansam destul de repede", a declarat Barack Obama la finalul unei intrevederi cu premierul irakian, Haider al-Abadi, in marja Adunarii Generale a ONU.

"Va fi o lupta dura, Mosul este un oras mare", a avertizat el, scotand in evidenta cooperarea dintre tarile membre ale coalitiei internationale impotriva SI si fortele irakiene de securitate, precum si "cooperarea si curajul" combatantilor kurzi peshmerga.

ONU a atras atentia ca o operatiune militara impotriva orasului Mosul ar putea provoca deplasarea a pana la un milion de persoane.

Ofensiva militara impotriva Statului Islamic condusa de SUA, a epuizat in mare masura resursele financiare ale grupului si capacitatea de a atrage luptatori straini, dar cea mai mare batalie de pana acum nu a inceput inca.

Ea e asteptata in ultima parte a anului in nordul Irakului, in orasul Mosul, unde Abu Bakr al-Baghdadi si-a proclamat "califatul" in urma cu doi ani, potrivit unei analize Reuters.

Pana acum, Statul Islamic a pierdut peste jumatate din teritoriul pe care il ocupase in Irak si aproape la fel de mult in Siria vecina, pastreaza in continuare controlul asupra oraselor-"capitala", inclusiv Mosul, considerate simbol ale structurii statale pe care au incercat sa o cladeasca in Orientul Mijlociu.

Reuters citeaza comandanti militari potrivit carora ofensiva pentru Mosul ar putea incepe spre finalul lunii octombrie. Aceasta a fost prefatata in vara de recapturarea unei baze aeriene si a unor zone de-a lungul fluviului Tigru, la sud de Mosul.

Pregatirile pentru operatiunile militare si umanitare au inceput deja, trupele americane stabilind deja un centru logistic la sud de oras, in timp ce ONU atrage atentia ca in regiune ar putea avea loc cea mai complexa operatiune umanitara de anul acesta.