Premierul Italiei, Matteo Renzi, a criticat dur, duminica, Uniunea Europeana si pe liderii Germaniei si Frantei, argumentand ca summitul informal de la Bratislava a fost doar o "croaziera pe Dunare", fara a se propune solutii concrete pentru imbunatatirea situatiei sociale si combaterea imigratiei, relateaza Mediafax.

Matteo RenziFoto: Agerpres/EPA

Intrebat, intr-un interviu acordat Corriere della Sera, despre modul in care s-a derulat reuniunea informala a Consiliului European de la Bratislava, Renzi a raspuns: "Nu a fost nicio dezbatere, pur si simplu o ocazie pierduta. Bratislava trebuia sa fie o oportunitate, dar a fost o nenumarata reuniune la care s-au discutat virgulele unui document care spune totul si nimic. Dupa iesirea Marii Britanii din UE, este necesar sa reactionam, nu sa tergiversam".

"Am o atitudine critica, pentru ca in documentul prezentat nu am gasit niciun rand despre imbunatatirea situatiei din Africa sau despre combaterea imigratiei, nimic despre Europa sociala. Pentru a obtine schimbari, trebuie sa modificam directia Europei, nu sa schimbam locul summitului. (...) In plus, trebuie sa se recunoasca faptul ca austeritatea europeana a esuat, in timp ce politica americana a investitiilor a adus Administratiei Barack Obama un numar-record de locuri de munca. Nu este un atac, ci realitatea", a subliniat premierul de centru-stanga al Italiei.

Intrebat daca s-a suparat ca nu a fost invitat la conferinta de presa comuna organizata de cancelarul german Angela Merkel cu presedintele Frantei, Francois Hollande, Renzi a explicat: "Sa fim seriosi, nu am nicio problema cu Merkel si Hollande. M-am intalnit cu presedintele Frantei la final si ne-am salutat in mod amical. Dar eu nu sunt o statueta asezata frumos, nu ader la decizii prin care nu se stabileste nimic. Daca vor sa faca ceva, Italia este disponibila. Daca vor sa petreaca timpul pentru a scrie documente fara suflet si fara orizont, o pot face singuri. A organiza conferinte de presa in care nu se spune nimic nu este visul vietii mele. Si a mima acorduri cand nu sunt nu este serios".

"Nu stiu la ce se refera cancelarul Angela Merkel cand vorbeste despre "spiritul Bratislava". Daca se va continua asa, cred ca "spiritul Bratislava" se va transforma in "fantoma Europei". La Bratislava am facut doar o croaziera frumoasa pe Dunare, cu totii. Dar eu speram sa se raspunda la criza generata de Brexit, nu doar sa facem o plimbare cu barca", a reprosat Renzi.

Liderii tarilor membre UE, fara Marea Britanie, s-au reunit vineri in capitala slovaca Bratislava, in cadrul unei reuniuni informale a Consiliului European. In programul summitului a fost si o scurta croaziera pe Dunare.

Referindu-se la criticile Comisiei Europene privind deficitul bugetar al Italiei, Renzi a sustinut ca nici alte tari nu respecta reglementari europene: "Spania are un deficit bugetar dublu fata de cel al Italiei. Franta nu respecta nici macar limita stabilita prin Tratatul Maastricht, avand deficitul peste 3%. Iar Germania incalca regula surplusului comercial: trebuie sa fie de 6%, dar este la 9%".

Sambata, Matteo Renzi a cerut solidaritate la nivelul Uniunii Europene in materie de imigratie si a pledat pentru abandonarea politicilor europene de austeritate. "In privinta imigratiei, problema nu este daca vrem sa primim extracomunitari ori nu. Daca este corect sa ii salvam pe toti din mare, nu este corect sa ii gazduim pe toti in regiunile italiene Sicilia si Puglia. Noi suntem italieni, adica generosi, dar nu putem lasa sa explodeze imigratia din cauza incapacitatii Uniunii Europene", a declarat Matteo Renzi la Florenta. "Fie Europa intervine in favoarea dezvoltarii tarilor din Africa, fie pierdem timpul. Daca nu o face Europa, o poate face Italia, dar acest lucru inseamna ca UE pierde o oportunitate. Ieri, la Bratislava, ni s-a prezentat un document in care nici macar nu este mentionata Africa. Italia vrea o Uniune Europeana, dar una diferita si face cunoscut acest lucru", a subliniat Renzi.

Dupa summit, Germania si Franta au anuntat ca vor colabora "intens" pentru a obtine "succesul" Uniunii Europene. "Franta si Germania se angajeaza sa colaboreze intens in urmatoarele luni pentru a obtine succesul Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel. "Am stabilit ca in Europa - in situatia cruciala in care se afla dupa referendumul britanic si din cauza altor dificultati - sa elaboram impreuna, inainte de implinirea a 60 de ani de la Tratatul Roma, o agenda, un plan de lucru pentru gestionarea problemelor", a declarat Angela Merkel. Tratatul de la Roma, care a constituit Comunitatea Economica Europeana, a fost semnat pe 25 martie 1957. La randul sau, Francois Hollande a notat ca summitul de la Bratislava a demonstrat ca Uniunea Europeana poate continua sa functioneze dupa decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana.

Uniunea Europeana ramane, in pofida deciziei Marii Britanii de parasire a Blocului comunitar, "indispensabila", fiind un model care a garantat pacea, democratia si a facilitat prosperitatea, a anuntat Consiliul European dupa summitul informal de la Bratislava. "Chiar daca o tara a decis sa plece, UE ramane indispensabila pentru noi ceilalti. Dupa razboaie si diviziuni profunde, UE a garantat pacea, democratia si a permis tarilor sa prospere. Multe tari si regiuni inca incearca sa ajunga la aceste realizari. Suntem hotarati sa transformam UE intr-un model de succes pentru cele 27 de tari. UE nu este perfecta, dar este cel mai bun instrument pe care il avem pentru abordarea noilor provocari cu care ne confruntam", a transmis Consiliul European. Conform comunicatului, UE va lua masuri pentru a evita fluxuri necontrolate de imigranti extracomunitari, prin securizarea frontierelor externe si prin consolidarea Spatiului Schengen, aplicand politici in materie de imigratie bazate pe principiul "responsabilitatii si solidaritatii".

Liderii europeni au stabilit intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului si sporirea cooperarii in materie de aparare, inclusiv cu Alianta Nord-Atlantica. UE isi propune sa creeze "perspective economice promitatoare pentru toti cetatenii, prin mentinerea modului de viata european si prin oferirea unor oportunitati mai bune pentru tineri".