Premierul Italiei, Matteo Renzi, a declarat sambata dupa-amiaza ca blocul comunitar nu poate continua sa organizeze summituri europene inutile, in urma carora nu se ajunge la nicio decizie. Declaratiile controversate ale liderului italian au loc la o zi dupa summitul UE de la Bratislava, marcat de lipsa de unitatea a statelor membre in luarea unei decizii privind criza migrantilor si cotele obligatorii, transmite DPA, citata de News.ro.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

"Italia crede cu putere ca Uniunea Europeana are un viitor, dar trebuie sa luam actiuni reale pentru ca aceste puneri in scena sunt inutile", a declarat prim-ministrul italian intr-un interviu pentru televiziunea locala RTV38.

Liderii europeni au incercat vineri sa dea dovada de unitate la summitul UE de la Bratislava, in ciuda deciziei britanicilor de a parasi blocul comunitar. Insa, Renzi a criticat summitul pentru ca nu ar fi produs nimic altceva decat declaratii plate.

"Bratislava trebuia sa fie un moment de restart pentru UE, insa s-a finalizat cu un document moderat. In martie 2017 va fi summitul UE de la Roma. Deci aveam sase luni cruciale la dispozitie pentru a face o chestiune imensa, nu putem sa continuam sa punem in scena acelasi show, dar fara sa rezolvam nimic", a declarat liderul italian.

Matteo Rezi s-a plans ca autoritatile italiene au fost abandonate in gestionarea crizei migrantilor, fiind nevoie de semnarea unui acord cu statele nord-africane pentru a opri afluxul de migranti.