Donald Trump a recunoscut vineri ca presedintele Barack Obama s-a nascut in Statele Unite, o schimbare de pozitie spectaculoasa care pune capat unor indoieli pe aceasta tema pe care miliardarul le alimenta de mai multi ani, relateaza AFP, citata de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Presedintele Obama s-a nascut in Statele Unite, punct final", a declarat candidatul republican la Casa Alba intr-o intalnire, la Washington, cu fosti combatanti.

El a pus astfel capat unei polemici a teoriei complotului datand din prima campanie prezidentiala a lui Barack Obama, in 2008, pe care a alimentat-o cu pasiune.

Insa Trump a acuzat-o in trecere pe Hillary Clinton si campania ei din 2008 ca a inceput aceasta polemica, ceea ce toti expertii dezmint.

Intr-un interviu publicat joi seara, Trump a refuzat sa raspunda la intrebarea cu privire la locul de nastere al lui Obama, care si-a publicat in 2011 actul de nastere ce atesta ca s-a nascut in Hawaii in 1961.

"Voi raspunde la aceasta intrebare la momentul oportun. Nu pot sa raspund inca", a declarat miliardarul pentru Washington Post.

Atunci, echipa de campanie a lui Donald Trump, intr-o incercare de a omori in fasa aceasta noua polemica - in contextul in care candidatul republican a recuperat avansul lui Hillary Clinton in sondaje si incearca sa-si imbunatateasca imaginea in randul alegatorilor afroamericani - a dat publicitatii un comunicat.

"Reusind sa obtina actul de nastere al presedintelui Obama cand altii nu puteau, domnul Trump crede ca presedintele Obama s-a nascut in Statele Unite", se arata in acest comunicat.

Problema locului nasterii lui Barack Obama sau a oricarui alt candidat la Casa Alba este importanta, deoarece este necesar sa te nasti in Statele Unite pentru a putea deveni presedintele tarii.

Hillary Clinton a reactionat imediat la relansarea polemicii.

"Timp de cinci ani, el a condus miscarea vizand sa-l faca ilegitim pe primul nostru presedinte de culoare. Campania sa a fost fondata pe acest mesaj odios. Nu stergem istoria", a declarat ea vineri, intr-un discurs la Washington, apreciind ca Donald Trump le datoreaza "scuze" presedintelui si americanilor.

Senatorul Bernie Sanders, pe care Clinton l-a infrant in cursa pentru obtinerea nominalizarii partidului in vederea alegerilor prezidentiale din 8 noiembrie, a denuntat la CNN "rasistii din aceasta tara, care nu au acceptat vreodata faptul ca avem un presedinte de culoare".

"Am fost intotdeauna foarte senin in privinta locului meu de nastere, ca cea mai mare parte a oamenilor de altfel", s-a amuzat la randul sau Obama.

"Sunt socat ca o asemenea chestiune poate sa fie evocata, in timp ce noi avem atatea alte lucruri de facut... De fapt, nu sunt socat cu adevarat", a adaugat el, exprimandu-si speranta ca "alegerile prezidentiale sa vizeze subiecte mai serioase decat acesta".

Timp de ani de zile Donald Trump a alimentat cu pasiune teorii ale complotului cu privire la locul de nastere al lui Obama.

In 2012, dupa ce presedintele si-a publicat actul de nastere, el afirma intr-un mesaj postat pe Twitter ca "o sursa extrem de credibila a sunat la biroul meu si mi-a spus ca actul de nastere al lui Obama este un fals".

In septembrie 2014, tot intr-un mesaj postat pe Twitter, Trump invita hackeri sa gaseasca dosarul universitar al lui Obama pentru a verifica locul de nastere.