Bosnia se asteapta ca ministrii de externe din UE sa-i accepte saptamana viitoare solicitarea de a deveni tara membra, un punct de pornire pentru un lung drum spre aderare, pe cale sa fie umbrit de un referendum al sarbilor bosniaci ce ar putea scoate la iveala adancile fisuri etnice, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta tara, lovita de probleme economice, a mai incercat sa obtina aprobarea UE, dar tentativa a fost subminata de guvernele ei autonome, infiintate acum 20 de ani pentru a mentine unitatea tarii la sfarsitul unui razboi etnic.

"Ma astept sa primim o decizie pozitiva de la Consiliul Afaceri Generale al UE pentru ca am facut tot ce se astepta de la noi", a spus ministrul de externe Igor Crnadak vineri intr-o conferitna de presa.

Aducerea tarilor din Balcanii de vest pe o cale apropiata de integrarea europeana este un tel major al UE, care considera ca promiterea statutului de membra este o garantie de pace intr-o regiune inca plina de cicatricile lasate de razboaiele ce au izbucnit dupa colapsul fostei Iugoslavii la inceputul anilor ’90.

Bosnia a depus cererea de a deveni tara membra in februarie, dar autonoma Republica Sarba din cadrul ei a respins conditiile-cheie impuse de Bruxelles, inclusiv extinderea unui acord comercial cu Croatia pentru a fi inclusa toata Uniunea, a carei aprobare a fost amanata.

Presata de Occident, Republica Sarba a cedat in iulie, deschizand calea pentru ca la consiliul ministerial UE de marti sa se ia in considerare solicitarea Bosniei.

Tara, divizata intre regiuni autonome bosniace-croate si sarbe, ramane adanc divizat, o mostenire ce exacerbeaza dificultatile economice ale tarii si neprietenosul climat investitional.

Scindarile din cadrul tarii au fost subliniate de planurile Republicii Sarbe autonome de a tine un referendum pentru a celebra ziua nationala pe 9 ianuarie, o sarbatoare crestina ortodoxa, o perspectiva ce i-a infuriat pe croatii catolici si pe musulmanii bosniaci.