Viktor Orban, premierul nationalist al Ungariei, este cunoscut pentru dispretul pe care il arata fata de majoritatea liderilor europeni. Insa cand a aparut saptamana trecuta alaturi de polonezul Jaroslaw Kaczynski, a suprprins facandu-i liderului partidului de guvernamant polonez, de dreapta, un compliment neasteptat: impreuna ar fi partenerii perfecti pentru comiterea unei infractiuni, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Exista un proverb care spune ca, daca ai incredere in cineva, puteti fura cai impreuna. Cetatenii ungari vor fura cu bucurie cai impreuna cu polonezii", a declarat Viktor Orban pentru a descrie relatiile puternice dintre cele doua popoare.

De cand a ajuns la putere, in 2010, Viktor Orban, in varsta de 53 de ani, a devenit fiul vitreg nationalist al Europei, generand critici vehemente din partea Bruxelles-ului si din partea liderilor altor state europene din cauza atitudinii antiimigratie si a determinarii de a consolida putereain mainile formatiunii Fidesz.

Dar, de anul trecut, cand in Polonia a ajuns la putere formatiunea de dreapta a lui Jaroslaw Kaczynski, Lege si Justitie (PiS), Viktor Orban are in sfarsit un prieten, scrie Reuters.

Acum, in conditiile in care Marea Britanie a ales sa paraseasca Uniunea Europeana, in urma unei campanii construite pe aceleasi critici fata de Bruxelles pe care Orban si Kaczynski le-au folosit de multa vreme, cei doi lideri spun ca au fost razbunati. Polonia si Ungaria intentioneaza sa propuna, la summitul de la Bratislava, mai multe puteri politice pentru statele membre UE in relatia cu Bruxellesul.

"Se contureaza o noua identitate, se prefigureaza o noua identitate europeana, (...) iar britanicii au respins-o", i-a spus Orban lui Kaczynski, care a aplaudat, cu ocazia intalnirii desfasurate saptamana trecuta in statiunea montana Krynica-Zdroj. "Acum, Europa este fortata sa isi recunoasca greselile, iar noi, tarile central-europene, putem initia procesul de transformare", a adaugat liderul de la Budapesta.

Acesta pozitie le plaseaza in opozitie clara cu lideri ai Uniunii Europeana care, in pofida Brexitului, fac presiuni pentru o mai mare cooperare intre statele care raman in UE, ca solutie la problemle cu cares e confrunta, de la criza financiara adin zona euro, pana la imigratie.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care la un moment dat a fost surprins de presa in timp ce il intampina pe Viktor Orban la Bruxelles numindu-l in gluma "dictator", a aparat miercuri principiul aprofundarea integrarii europene.

"Scopul actualei noastre cooperari este mult prea mic. De prea multe ori interesele nationale sunt evocate in dezbaterile politice", a afirmat Juncker.