Exercitiile militare efectuate de Rusia in Transnistria si recentul decret semnat de liderul transnistrean, Evgheni Sevciuk, sugereaza ca Vladimir Putin testeaza terenul din Occident pentru o potentiala viitoare miscare si de aceea liderii din SUA si Europa trebuie sa transmita mesajul ca orice efort de a permanentiza ocupatia rusa in Transnistria va fi considerat o incalcare a suveranitatii Republicii Moldova si va atrage sanctiuni, comenteaza marti publicatia americana The Wall Street Journal (WSJ), preluata de Agerpres.

In aceasta saptamana se implinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, cand 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia. Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean Evgheni Sevciuk ￯ chiar daca Moscova nu recunoaste oficial Transnistria ca 'stat' - a emis un decret in care cere anexarea completa.

De asemenea, el a anuntat crearea unui comitet insarcinat cu armonizarea legislatiei transnistrene cu cea rusa.

''Pana acum, Putin nu s-a pronuntat in legatura cu respectivul decret, desi este improbabil ca Sevciuk sa fi emis documentul fara aprobarea Kremlinului. Media ruse sunt entuziasmate de ideea anexarii Transnistriei, la fel si ideologii pro-Kremlin care considera ca orice parte a Europei unde se afla o mana de vorbitori de limba rusa apartine tarii mama. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici rusi'', noteaza WSJ.

In contextul in care evolutiile referitoare la decretul de anexare au escaladat, Putin isi arata muschii in Transnistria. In august, Moscova a desfasurat un exercitiu militar in teritoriul separatist, iar circa 400 de militari rusi au participat la o aplicatie militara in Transnistria in aprilie 2015.

Ei fac parte din cei 1.000 de militari pe care Rusia ii mentine in teritoriul separatist, incalcand astfel angajamentul de a-i retrage pana in 2002, adauga publicatia citata.