Statele Unite au aprobat un nou plan de asistenta militara destinata Israelului, in valoare de 38 de miliarde de dolari, o suma record in istoria americana, informeaza BBC News online si site-ul Ynetnews.com, citate de Mediafax.

Netanyahu si Obama, la Casa Alba (5 martie 2012)Foto: Agerpres

Presedintia Statelor Unite a confirmat miercuri seara termenii acordului cu Israelul, care urmeaza sa fie semnat la Departamentul de Stat printr-o ceremonie oficiala.

Acordul de asistenta militara pe zece ani va intra in vigoare in 2018, fiind rezultatul negocierilor care au durat peste zece luni.

Prin acest document, Statele Unite se angajeaza sa furnizeze asistenta militara in valoare de 38 de miliarde de dolari Israelului, timp de zece ani.

Pana acum, Israelul primea echipamente militare de 3,1 miliarde de dolari anual.

Grupurile pro-palestiniene au criticat initiativa, argumentand ca Administratia Barack Obama recompenseaza Israelul in pofida continuarii activitatilor de colonizare in Cisiordania.

Potrivit site-ului israelian Ynetnews.com, acordul prevede alocarea a 500 de milioane de dolari anual pentru dezvoltarea sistemelor antiracheta in Israel.