Intr-o Rusie in plina criza economica, alegerile parlamentare de duminica, din care va reiesi un legislativ insarcinat cu aplicarea reformelor promise de Vladimir Putin, ofera alegatorilor o rara ocazie de a se exprima asupra oamenilor care vor exercita puterea. Agentia AFP realizeaza o analiza a acestor alegeri incercand sa ofere un raspuns la intrebarea: ne putem astepta la schimbari?

Aleksei KudrinFoto: Agerpres

Unde se afla in prezent economia Rusiei?

Sanctiunile economice impuse de occidentali in urma crizei ucrainene si degringolada pretului petrolului si gazului, principalele surse de venituri pentru statul rus, au aruncat Rusia la sfarsitul anului 2014 intr-o criza monetara, urmata de cea mai lunga recesiune a tarii de la ajungerea la putere a lui Vladimir Putin, in 1999.

Produsul intern brut a cazut cu 3,7% in 2015 iar in acest an se asteapta un recul de cel putin 0,5%. Cu toate acestea, trimestrul al doilea a aratat o stabilizare iar autoritatile spera acum intr-o lenta relansare in partea a doua a anului.

Insa puterea a avertizat ca, in lipsa unei relansari a pretului petrolului, doar reforme drastice de libralizare si de diversificare a economiei pot evita "stagnarea".

In termeni de bogatie nationala, criza a sters toate progresele economice din ultimul deceniu, au calculat expertii de la respectata Inalta Scoala de Economie din Moscova. Un exemplu concret: rata saraciei sau vanzarile de masini au ajuns la minimul ultimilor zece ani.

Pe langa masuri anticriza tintite, principala strategie urmata de Vladimir Putin a fost austeritatea bugetara.

Influenteaza criza campania?

In timp ce guvernul isi smulge parul din cap in fata scaderii veniturilor petroliere, candidatii vorbesc in campanie de pensii, de costul creditelor si de alocatiile familiale.

Intr-un parc de la periferia Moscovei, Valeri Raskin, deputat comunist din 1999, incearca sa se faca auzit, in ciuda muzicii asurzitoare difuzata de la standul partidului aflat la putere. Acesta enumera pensiile mici, cresterea impozitelor locale, stagnarea salariilor. "Poporul s-a saturat de politica guvernului liberal", spune el, starnind aplauzele a circa 30 de militanti si curiosi.

Criza, marcata de o puternica inflatie, a afectat dur puterea de cumparare a rusilor si in special pensiile modeste si functionarii, carora Putin le-a promis ca le va creste nivelul de viata. Caderea rublei, care a facut mai costisitoare produsele importate, a dat o lovitura faimoasei clase medii a carei emergenta recenta alimenta consumul si atragea multinationalele.

Cu putin timp inainte de alegeri, guvernul a anuntat acordarea unei prime pentru pensionari, in lipsa banilor pentru indexarea cu inflatia, cum se proceda de obicei.

"Pentru prima oara de 15 ani, alegerile au loc intr-un context de scadere a veniturilor reale ale gospodariilor", spune politoloaga Ekaterina Schulmann, de la Academia rusa de Economia Nationala si Administratie Publica.

"Pentru moment, nu exista consecinte politice serioase (...) dar putem observa semne de nemultumire in evolutia cotelor de popularitate ale partidului puterii si guvernului, dar nu si pentru presedinte", spune ea.

Pentru acest expert, in lupsa unei "alegeri reale" a electoratului si a sentimentului ca votul conteaza, absenteismul ar urma sa fie principalul beneficiar al acestui fenomen.

Este posibila o schimbare a politicii economice?

Rezervele acumulate in perioada fasta, care au permis pana acum finantarea deficitului, se reduc periculos. Noii deputati ar putea deci sa voteze un buget foarte auster sau chiar cresteri de impozite si majorarea varstei de pensionare, in asteptarea unor eventuale reforme mai radicale.

Altfel spus, exact invers decat promisiunile principalilor concurenti ai partidului care detine puterea Rusia Unita, comunistii si nationalistii, cei care critica o deriva liberala a guvernului.

Liza Ermolenko, analist la Capital Economics, se teme ca aplicarea unor reforme liberale este in pericol. "Daca partidul aflat la putere obtine un rezultat dezamagitor, puterile publice ar putea reactiona marind controlul statului asupra economiei", crede ea.

Unii investitori spera insa in plecarea premierului Dmitri Medvedev in beneficiul unui favorit al mediului liberal, fostul ministru de Finante Alexei Kudrin, caruia Putin i-a cerut sa lucreze la o serie de reforme in vederea alegerilor prezidentiale din 2018.

"Cred ca vor fi schimbari dupa alegeri, dar acest lucru depinde de rezultat", tempereaza Schulmann. Potrivit acesteia, in perioada electorala, "responsabilii regionali arata puterii centrale ca isi controleaza teritoriile, administratia prezidentiala dovedeste ca este capabila sa controleze campania iar recompensele si pedepsele sunt distribuite corespunzator".