Trei sirieni suspecti de terorism au fost retinuti marti dimineata, in cadrul unei razii de proportii a politiei germane in landurile Schleswig-Holstein si Saxonia Inferioara. Procuratura acuza suspectii, in varste cuprinse intre 17 si 26 de ani, ca ar fi venit in Germania trimisi de Statul Islamic (IS). Pana acum insa, ancheta n-a dovedit ca acestia ar fi realizat actiuni concrete cu scop terorist. Sarcina celor trei era "fie sa duca la capat o misiune deja primita, fie sa stea pregatiti in vederea unor noi instructiuni", dupa cum relateaza Focus.de, citand surse oficiale.

In cursul zilei de marti, ministrul de interne Thomas de Maiziere va sustine o conferinta de presa referitoare la retinerea celor trei suspecti. Procuratura germana a comunicat faptul ca perchezitiile s-au facut in cinci cladiri din Schleswig-Holstein si una din Saxonia Inferioara. Pe langa locuinte, au fost perchezitionate si trei lagare de refugiati.

Criminalistii de la BKA si GSG9 (unitatea antitero a politiei federale) au actionat in zorii zilei de 13 septembrie. Peste 200 de forte de ordine au fost in misiunea soldata nu doar cu retinerea celor trei suspecti, ci si cu confiscarea de handy-uri, documente si echipament electronic.

Sirienii au fost retinuti de politie in lagare de refugiati din localitati situate nu departe de Hamburg, respectiv Lubeck. Tanarul de 17 ani s-ar fi alaturat IS acum un an si in taberele de instructie ale organizatiei teroriste ar fi invatat sa manuiasca arme si explozibili. Impreuna cu ceilalti doi suspecti, el a ajuns in noiembrie 2015 in Germania.

Ruta aleasa a fost prin Turcia si Grecia, facand uz de pasapoarte false. IS i-ar fi dotat cu telefoane mobile cu programe de comunicare preinstalate, precum si cu "sume de bani gheata in valoarea a patru zerouri, in dolari americani", dupa cum mentioneaza Focus.de.

Potrivit informatiilor publicatiei Spiegel.de, suspectii ar apartine unei grupari de teroristi ai IS care au ajuns pe insula greceasca Leros, anul trecut, cu un vas de refugiati. Intre cei de pe vas s-ar fi aflat si doi barbati care, in 13 noiembrie 2015, s-au detonat in apropierea stadionului din Paris. Alti doi conspiratori in cadrul atentatului de la Stade de France au fost prinsi la Graz, in Austria, la inceputul lunii decembrie a anului trecut.

Publicatia Die Welt relateaza faptul ca Oficiul Criminalistic Federal (BKA) ii are in vizor de cateva luni pe cei trei sirieni, in urma unei sesizari a Oficiului pentru Protectia Constitutiei, care i-a indicat drept potentiali jihadisti. Ca urmare, la Berlin-Treptow a fost creata o echipa de anchetatori care i-a avut sub observatie si le-a ascultat telefoanele, vreme de cateva saptamani.

Potrivit BKA, oficiul de criminalistica are peste 400 de indicii care vizeaza refugiati suspecti de terorism. Dintre acestea, multe s-ar fi dovedit piste false. In 60 de cazuri au fost demarate anchete.