Britanicul Julian King, desemnat de Jean-Claude Juncker la functia de comisar european pentru Securitate, a indemnat luni, in timpul unei audieri in Parlamentul European, statele membre sa coopereze mai strans in lupta impotriva terorismului, in pofida votului compatriotilor sai pentru Brexit, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Actual ambasador al Marii Britanii in Franta si ales pentru noul si importantul portofoliu de Securitate in cadrul executivului european, King a explicat in fata Comisiei pentru libertati civile din Parlament ca el a fost prezent la Nisa in 15 iulie, a doua zi dupa atacul soldat cu moartea a 86 de persoane.

"Am putut constata la fata locului teribilele sechele provocate de atacul din ajun", a marturisit Julian, care, lucru notabil, si-a inceput discursul in franceza. "Aceasta mi-a amintit adevaratul pret uman al terorismului", a subliniat el.

"Unii ar putea contesta simplul fapt de a intentiona sa incredintezi un rol atat de crucial unui candidat propus de un stat membru care a votat pentru iesirea din UE", a recunoscut King. "Am fost intotdeauna mandru sa fiu britanic si mandru sa fiu european, si nu vad nicio contradictie in asta", a insistat el, subliniind totodata necesitatea de a "respecta alegerea" poporului britanic in favoarea Brexitului, in 23 iunie.

King urmeaza sa-l inlocuiasca in calitate de reprezentant al Marii Britanii in cadrul Colegiului de comisari europeni pe Jonathan Hill, care a demisionat dupa referendumul britanic in favoarea iesirii din UE.

El a fost desemnat la 2 august de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, insa numirea sa trebuie sa fie aprobata de Parlamentul European, apoi sa primeasca unda verde de la toate statele membre in UE.