Comisia Electorala a anuntat luni dimineata ca cel putin un candidat al opozitiei belaruse a castigat o pozitie de parlamentar in urma alegerilor legislative, fiind pentru prima data in ultimele doua decenii cand opozitia va fi reprezentata in Parlamentul de la Minsk, informeaza News.ro.

Singura parlamentara a opozitiei va fi Anna Konopatskaia de la Partidul Civil Unit, transmite BBC.

Intre timp, parlamentarii loiali presedintelui Aleksandr Lukashenko, care a condus in ultimii 22 de ani asa-numita ultima dictatura a Europei, sunt asteptati sa castige cele mai multe pozitii in noul legislativ.

De asemenea, singura parlamentara a opozitiei a reusit sa castige o pozitie, tocmai pentru ca politicienii opozitiei au avut oportunitatea de se inscrie mult mai usor in scrutin.

Participarea candidatilor opozitiei in alegeri reprezinta o concesie, dupa ce statele occidentale au cerut mai multa transparenta institutionala si politica in Belarus.

Organismele internationale de monitorizare au avut acces la procesul de numarare a voturilor si la organizarea alegerilor legislative.

"Am facut totul pentru a nu exista plageri din partea occidentului. Le-am respectat cererile", a declarat presedintele Lukasenko.

Ultimele alegeri parlamentare din 2012 au fost boicotate de catre doua mari formatiuni de opozitie.

Insa, din cei 448 de candidati inscrisi in acest scrutin legislativ, 200 vin din partea opozitiei belaruse.

UE a pus capat in februarie celor cinci ani de sanctiuni impotriva Belarusului, in vreme ce Statele Unite au relaxat o parte din restrictiile aplicate, promitand eliminarea unui numar aditional de sanctiuni daca alegerile de duminica sunt gestionate in mod corect de catre autoritatile belaruse.