Sute de mii de catalani au iesit duminica in strada pentru a cere secesiunea de Spania si a indemna partidele sa isi depaseasca dezacordurile cu privire la calea de urmat spre independenta, relateaza AFP, citata deAgerpres.

"Trebuie sa mergem pana la capat. Nu mai putem astepta", a declarat Xavier Borras, un functionar in varsta de 58 de ani, aflat printre manifestantii care au invadat o artera din Barcelona din apropierea parlamentului regional, unde alesii separatisti pregatesc secesiunea acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei.

Proiectul, care trebuia sa se finalizeze la jumatatea anului 2017, avanseaza mai incet decat era prevazut din cauza diviziunilor dintre partidele separatiste.

Este totusi momentul "sa luam decizii cruciale", a afirmat seful executivului catalan, Carles Puigdemont, in fata presei straine inainte de inceputul manifestatiilor.

Nerabdarea a fost perceptibila de asemenea in randul manifestantilor, multi imbracati in culorile separatiste rosu, galben, bleu, care de cinci ani sarbatoresc in numar mare "Diada" din 11 septembrie, ziua "nationala" a acestei regiune mandre de limba si cultura sa.

"Speram ca aceasta Diada va fi ultima inainte de independenta", a declarat Carmen Santos, o functionara de 58 de ani, la Barcelona, unde politia a numarat 540.000 de manifestanti.

Alte mitinguri au atras 135.000 de persoane la Salt, in nordul Cataloniei, 60.000 la Berga, in centru, 45.000 la Tarragona, in sud, si intre 25.000 si 30.000 la Lleida, in est.